Amerikanci,navodno, sada planiraju da novog člana predsjedništva BiH,Milorada Dodika, optuže i uhapse zbog navodne izborne krađe, tvrdi beogrdski tabloid Informer pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.Zvuči nevjerovatno ali nam iz redakcije ovog portalu kažu da oni “nikada ne plasiraju poluistine”.

“I ne samo Dodika – kažu nam iz redakcije ovog tabloida – provjeravaju se i malverzacije sa glasovima u Federaciji BiH”.Međutim,naš pouzdani izvor u Beogradu kaže da su to “izmišljotine Dodika i nije isključeno da je tekst te sadržine naručio lično on,jer planira potpunu blokadu rada Predsjedništva BiH”.

Kako piše Informer, “Washington je osporio Dodikovu izbornu pobjedu, pozivajući se na izveštaje o nepravilnostima koje su sačinili posmatračka misija OSCE-a i međunarodni posmatrački timovi. “Amerikanci zahtijevaju od Tužilaštva BiH da odmah ispita navode o krađi glasova, čime praktično pritiskaju tužioce da optuže i uhapse Dodika”, piše Informer.

Da su Amerikanci riješeni da Dodika kriminaliziraju i uahapse, Informer potkrijepljuje izjavom Heather Nauert, glasnogovornice državnog sekretara SAD Mikea Pompea.

– SAD dijele zabrinutost koju su izrazili izborna posmatračka misija OSCE-a, međunarodni posmatrački timovi i lokalne nevladine organizacije u vezi sa izbornim procesom u BiH – izjavila je Nauertova. Kako se navodi u saopćenju, Washington ohrabruje institucije BiH da se pozabave nedostacima koje su uočili posmatrači OEBS.

“Izbori u BiH održali su uz kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Kandidati su se fokusirali na lične napade i širenje straha. Čuli smo primjedbe na registar CIK, naročito kad je reč o mrtvim glasačima koji su još na listama. Sumnjivi slučajevi glasanja biće predati tužilaštvu”, navedeno je u dopisu OSCE-a.

Informer piše da Dodik potvrđuje da se Amerikanci miješaju u izbore.

– Ambasadorka Maureen Cormack pritiskala je članove CIK BiH. Ozlojeđena je, razumijem je, jer njeni ‘puleni’ nisu pobijedili. Sada pokušava da problematizuje stvar. Jedini nadležan organ za izbore u BiH jeste CIK, a Kormakova je bila tamo i plasirala priče o neregularnosti. Ali to ničim nije dokazala… – podvlači Dodik, ironično dodajući da je jedina neregularnost to što nije Cormackova brojala glasove.

 

– OSCE je objavio da su izbori bili fer i korektni, kao i Parlamentarna skupština Saveta Evrope. Nema dojava policije da je bilo loših i nezakonitih stvari. I ona sada pokušava nešto da napravi. Ta drskost je nevjerovatna, citira Informer Dodikove riječi.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here