Bosna Sema nema izbora: UVAKUFLJENJE ILI NESTANAK!

490

Bosna Sema obrazovne institucije uvakufit će imovinu u vrijednosti 120 miliona KM u Islamskoj zajednici BiH, objavili su mediji jučer.

Međutim, Obje strane oglasile su se danas povodom uvakufljenja imovine Bosna Sema obrazovnih institucija u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Za Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine preuzimanje Bosna Sema obrazovnih institucija za sada je samo, kako saopštavaju, “navodno.”

U saopštenju ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, koga smo dobili i mi, stoji:

“Objavještavamo javnost da je bilo nekih neformalnih kontakata, ali da organi Islamske zajednice nisu donosili nikakve zvanične odluke niti stavove u vezi sa tim pitanjem”.

Iz Bosna Sema obrazovnih institucija ipak saopštavaju da je uvakufljenje imovine u vrijednosti 120 miliona KM u procesu. Poručuju da će odluka stupiti na snagu nakon saglasnosti obje strane i nakon potpisivanja ugovora. Islamskoj zajednici poslali su pismo namjere.

Orhan Hadžagić, PR Bosna Sema obrazovnih institucija je kazao: “Vi znate i mi to stalno u javnost ističemo – da je ovo domaća, bosanskohercegovačka obrazovna ustanova. Međutim, imamo neke vrste nerazumijevanja i mislimo da bi ovaj akt, ako ga Islamska zajednica prihvati, značio izraz naše dobre i iskrene namjere, da ovo bude poklonjeno, uvakufljeno bosanskohercegovačkoj javnosti, odnosno Islamskoj zajednici”.

Slučajno ili ne, sve ovo dešava se nakon što su se Bosna Sema obrazovne institucije našle u fokusu javnosti zbog dovođenja u vezu sa pokretom Hizmet i Fetullahom Gulenom nakon državnog udara u Turskoj.

Bosna Sema obrazovne institucije do sada su bile u privatnom vlasništvu, sa sjedištem u Sarajevu. Do sada su osnovali 15 obrazovnih institucija – u Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Zenici i Mostaru. Među njima su predškolske ustanove, osnovne i srednje škole te Univerzitet Burch.