CCI-a objavio: BAZA HAJVANA A NE BAZA SPOSOBNIH!

104

CCI objavio bazu podataka ljudi koji su na važne funkcije u BiH došli jer su podobni a ne sposobni…

Centri civilnih inicijativa (CCI) objavili su bazu imenovanja i zapošljavanja u institucijama vlasti i javnoj upravi na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, piše Patria.

Više od 191.700 osobe zaposlene su “na budžetu” u BiH.

CCI je objavio web platformu www.sposobnimanepodobnim.ba, koja nudi bazu podataka iz svih institucija i kompanija sa više od 15.000 imena “podobnih” političkih imenovanja.

Objavljivanjem ove baze podataka zvanično je pokrenuta kampanja “Sposobnim, a ne podobnim”. Cilj je depolitizacija i departizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

Prema analizi CCI-a, u BiH ima približno 5.840 formalnih političkih funkcija na svim nivoima političke vlasti, te približno 19.930 rukovodećih funkcija unutar javnog sektora koje su nezvanični izborni plijen, te dodatnih 166.000 zaposlenih u javnoj upravi i drugim javnim uslugama.

Adis Arapović, program menadžer CCI-a rekao je da politička i stranačka imenovanja i zapošljavanja u vrlo važnim agencijama, institucijama i javnim preduzećima u BiH, kao što su Antikorupcijska agencija, Razvojna banka FBiH i RS, telekomi, elektroprivrede, dovode do vrlo niske efikasnosti tih institucija, piše NAP.

dzezar.com