Ispotiha, iako još uvijek nije formirana vlast na državnoj razini, dogovaraju se razne koalicije

Tako su nakon početnih pregovaračkih pozicija lideri HDZ-a BiH i SNDS-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, javno obznanili da ostaju strateški partneri usprkos stalnim kontradiktornim stavovima, vezanim prije svega za pitanja poput ulaska BiH u NATO savez.

Pitanje imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara BiH postalo je predmet političkih kalkulacija, ali suštinski nije sporno da na tu poziciju ovaj put treba doći Srbin, a kako je SNSD jedini mogući sudionik izvršne vlasti na državnoj razini iz Republike Srpske, jasno je da će prije ili kasnije na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH sjesti kandidat ove stranke.

No, hoće li to biti Zoran Tegeltija, ovisi i od drugih političkih subjekata, prvenstvo od Bakira Izetbegovića, koji je na nedavnoj novogodišnjoj press konferenciji SDA kazao da ima namjeru „zategnuti konopac“ kada za to dođe vrijeme.

Kada je u pitanju HDZ BiH i predsjednik stranke Dragan Čović, prema svemu sudeći, a kako je već pisala „Slobodna Bosna“, neće se zadovoljiti nekom pukom političkom funkcijom, nego „puca na visoko“, najmanje na poziciju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Također, kako smo već pisali HDZ BiH snažno lobira i pregovara da osim Ministarstva vanjskih poslova BiH, zadrži i Ministarstvo financija BiH, u kojem već dugo sjedi iskusni kadar HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda.

Što će se iz svega izroditi doznaćemo uskoro.

(dzezar/SB)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here