Da li je Na pomolu Početak kraja tužiteljske strahovlade Dalide Burzić?

91

Zbog slučaja “Dženan Memić” protiv Dalide Burzić podnesena disciplinska prijava

Kancelarija disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnijela je danas disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljke Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet “Memić”, kao i javnih istupa vezanih za isti predmet.

UDT, nakon provedene istrage, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, nije našao da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka vezano za druge navode o povredi dužnosti glavne tužiteljice u vezi postupanja u istom predmetu.

Zbog tajnosti prikupljenih dokaza, propisanih člankom 71 Zakona o VSTV-u BiH, UDT ne može pružiti detaljnije informacije. Takođe, UDT ne može komentirati postupak koji je u tijeku te moli medije za razumijevanje u ovom pogledu.

Napominjemo da se nitko ne može smatrati disciplinski odgovornim dok se njegova odgovornost ne utvrdi pravosnažnim odlukama disciplinskih komisija.