Zašto Međunarodna zajednica toleriše Dodikovu diktaturu i “zločine” prema sopstvenom narodu? Šta je to Dodik obećao strancima  da ga ne sankcionišu i ne smijene?Kažu mnogo toga što javnost u ENTITETU RS-a nije ni svjesna…

Nakon beskrupulozne krađe izbora, nezapamćene zloupotrebe javnog servisa i svake nesreće koja se srušila na građane pod ovom vlašću, potpuno je jasno da Međunarodna zajednica i njeni inaugurisani predstavnici u BiH, čiji je mandat daleko veći od njegovog korištenja, neće preduzeti ništa da bi te iste građane zaštitila i ograničila režimsku samovolju. Pravo je pitanje, u stvari: šta je to Milorad Dodik obećao tim istim strancima da bi oni sve ovo tolerisali? Istine radi treba reći da su mu američke sankcije više napravile reklamu nego štete, kao uostalom i Nikoli Špiriću koji je te “sankcije” stavio na reklamni pano u kampanji. Da je Brisel slijedio taj put, to bi bilo nešto sasvim drugo.

Bratski zagrljaj sa Čovićem

Odgovor na postavljeno pitanje se nalazi u njegovoj saradnji sa Draganom Čovićem, koji po svemu sudeći kreće u odlučujuću bitku za hrvatsku samostalnost u BiH. Njegovo uslovaljavanje konstituisanja vlasti nakon izbora u kojem se najprije traži novi izborni zakon sa dvije izborne jedinice i hrvatski tv-kanal, samo je početak priče. Stvarni cilj je definisanje entiteta sa hrvatskom  većinom i teritorijalno razbijanje BiH. Oni koji misle da će Republika Srpska izbjeći direktne posljedice na tom hrvatskom putu, varaju se. Dodik je već javno podržao Čovićeve zahtjeve. Ali, to je samo prvi korak.

U drugom koraku slijede ustavne promjene, koje se ne pominju nakon propalog aprilskog paketa. Ta tema će vrlo brzo biti ponovo vraćena na sto. A konture teritorijalne podjele BiH su već nacrtane u Prudskom sporazumu, koji je Dodik svojevremeno prihvatio, ali se nakon galame opozicije ućutao, shvativši da mu se to može obiti o glavu. Ovaj put Dodik mijenja taktiku.

Sada Dodik nakon izbora stvara podlogu kojom će apsorbovati opoziciju i što više smanjiti njen stvarni uticaj prije posla koji je pred njim. Iako ima dovoljnu većinu za formiranje vlasti, njegova je namjera da uguši svaki iole jači otpor. Zbog toga mu trebaju novi “papci” iz redova SDS-a i DNS-a, a ne SDS i DNS kako su neki umislili. Samo su oni naivni, rukovođeni sitnim ličnim interesima i gramzivošću na kraju svoje političke karijere, to shvatili kao koalicionu ponudu i “srpsko jedinstvo”. Vrlo brzo će se pokazati da to nisu stvarne Dodikove namjere.

Sarajevo Distriht

Na vrijeme je da se zapitamo šta su stvarne posljedice ove političke avanture. Sasvim je jasno da su to ustavne promjene i Dejton 2, teritorijalno preuređenje BiH sa dvije jedinice u RS (istočna i zapadna), sa Brčko Distrihtom kojim bi upravljao RS, sa određenim ustupcima Hrvatima, koji bi takođe imali dvije teritorijalne jedinice sa većinskim hrvatskim življem, i dvije bošnjačke teritorijalne jedinice, s tim da bi Sarajevo bio drugi Distriht i obuhvatao Istočno Sarajevo. Dakle, određena modifikacija Prudskog sporazuma. Da li je Dodikovo crtanje karte novinarima njemačkog Dojče vele, u kojem je prekrižio Hercegovinu od Gacka do Trebinja, bilo samo zemljopisno neznanje i nepismenost ili nešto drugo, tada ćemo saznati.

Naravno, uz to Dodik bi prihvatio ulazak BiH u NATO, koji je ranije pripremio, kao i jednog predsjednika BiH, umjesto sadašnjeg tročlanog. Time bi svi zahtjevi stranaca bili ispoštovani, a Dodik bio vjerovatno prvi predsjednik BiH. Možda u tom političkom galimatijasu bude još nekih iznenađenja, ali o tom po tom. Ne sumnjamo da neki i ovo neće slaviti kao veliki Dodikov podvig i viziju.

Nakon početnog privijanja ventila, “ustupak” stranaca će svakako biti novi krediti koji će dodatno zarobiti budžet Republike Srpske i njene građane i produžiti njenu dužničku agoniju, taman toliko koliko Dodiku treba da završi započeto!

ISTOK/dzezar/preneseno

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here