Da SDA i Izetbegović,koji je u smrtnom braku s Radončićem, nisu pristali na MMF-ov kredit, sada bi građani RS-a rušili Dodika koji s Čovićem nemilice ruši  SDA,Izetbegovića i cijelu BiH…

dodik-i-izetbegovic-23072016

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvjeren je da će u BiH doći do zastoja na svim nivoima vlasti, ukoliko bošnjački politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o donošenju novog zakona o Ustavnom sudu BiH.

15590377_10211354530369954_2278007288569918981_n

Izetebegović u braku s Radončićem i s kumovima Čovićem i Dodikom može biti samo donji

Novim zakonom Dodik i Čović žele ‘izbaciti’ strane suce iz ove institucije.

Dodik po svaku cijenu želi smanjiti bilo čiji utjecaj na prilike u BiH, istovremeno utvrđujući vlastitu poziciju. Najlakše mu se dogovoriti sam sa samim sobom, i sa Čovićem. Bilo koji treći, predstavlja im problem. Novinarima u Gradišci jasno je rekao da će bošnjački lideri dobiti prijedlog zakona o Ustavnom sudu i da će “imati dosta problema da kažu da to ne prihvaćaju”. A bezbroj je načina kako Dodik može blokirati napredak u BiH, kojeg ionako nema u bitnijoj mjeri.

Za ovako nadmeno ponašanje Dodika, iz opozicije krive Bakira Izetbegovića. Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA prije nekoliko mjeseci lično je oživio Dodika, MMF-ovim kreditom. Bez kredita Dodikov režim nije mogao dočekati kraj ovog ljeta. Vladine magaze su bile sastrugane do posljednjeg fenina. Privatni računi Milora Dodika su njegovi privatni računi, i nije ih mislio staviti u funkciju građana Republike Srpske, iako su mu ih građani i napunili.

Onda je Izetbegović 31. srpnja sjeo s Dodikom u restoranu pokraj Sarajeva i dao suglasnot na novi kredit MMF-a od cijelih 1,1 milijardu KM. Bio je to kisik koji je Dodik udahnuo taman kada je i sam mislio proglasiti kapitulaciju. Zemlja tvrda, nebo mu visoko, a izdali ga i Rusi.

Izetbegović je nakon sastanka poručio da se sa Dodikom sve može dogovoriti.

Nekoliko tjedana kasnije Dodik je dobronamjernost demantirao neustavnim referendumom o proslavi 9. siječnja, nastavkom blokade BiH na njenom putu ka NATO savezu, i tako dalje. U petak se ponovo sastao sa Draganom Čovićem u Istočnom Sarajevu i najavio nove probleme za BiH. Kao da ih u BiH već nema i previše.

Izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH po Dodiku podrazumijevaju da politika ima kontrolu nad najvišom sudskom instancom u zemlji. Dodiku to nije strano, jer na takav način upravo funkcioniraju sudovi u bh. entitetu Republika Srpska.

Ramiz Salkić danas je otišao i korak dalje. On je rekao da stavljanjem pod kontrolu Ustavnog suda BiH Dodik i Čović žele stvoriti ambijent za formiranje trećeg entiteta i vođenje Bosne i Hercegovine ka disoluciji.

Da Izetbegović nije dao suglasnost za kredit MMF-a krajem srpnja ove godine, neki od najeminentnijih analitičara u zemlji procjenjuju da bi umjesto što Dodik razvaljuje BiH, sada gledali kao Dodikovu vlast ruše obespravljeni i gladni građani Republike Srpske.

dzezar.com/Izvor:Patria