Bosanskohercegovačka dijaspora godišnje pošđalje-investira oko pet milijardi KM u Bosnu i Hercegovinu, a volja za većim  i ozbiljnijim  ulaganjem postoji, istakla je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac na otvaranju drugog Bosna International foruma (BIF) koji je počeo danas na Ilidži.Ono što brine je sastav koji se danas sjatio na Ilidži gdje je još jednom,naravno,po instrukcijama bivšeg reisa Cerića,dijaspori,  koja godinama čuva socijalni mir u BiH, bačena prašina u oči.Nismo jedini koji smo danas zaključili da je i ovaj sastanak samo još jedan Cerićev pokušaj da pod svoje uzme Bošnjačku dijasporu i njene devize.

Otvoren drugi Bosna International forum na Ilidži  FOTO: FENA

Otvoren drugi Bosna International forum na Ilidži FOTO: FENA

Cilj tog foruma je umrežavanje bh. dijaspore te predstavljanje mogućnosti ulaganja u BiH.

Borovac je naglasila da odnos BiH prema dijaspori do sada nije bio na zavidnom nivou, ali da je država spremna institucionalno sarađivati s iseljeništvom.

– BiH je pripremila dokument, politiku saradnje s iseljeništvom koji će pokazati da je iseljeništvo koje broji oko dva miliona za nas važan faktor i jedan od najvećih investitora u BiH – navela je Borovac.

Kazala je da BiH ima obrazovanu i ekonomski jaku dijasporu koja želi da investira u svoju domovinu, a da je na državi obaveza da da adekvatan odgovor na to.

– To je izrada ovog dokumenta i institucionalno uvezivanje – poručila je Borovac.

Forum je okupio stručnjake, menadžere te privrednike, ali i mlade ljude koji će kroz dvodnevne aktivnosti svoje projekte prezentirati potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Predsjednik Foruma Hasib Hadžić je poručio da je cilj BIF-a napraviti koncept kako iskorištavati resurse kojih u BiH ima jako puno. Zbog toga je važno da okupljaju što više ljudi da bi prikupili što više mišljenja i ideja.

– Svaki dobronamjeran investitor u BiH nama je bitan – naglasio je Hadžić.

Prvi BIF održan je u austrijskom Linzu.