DANKA SAVIĆ, ODGOVOR KOJI JE „DNEVNI AVAZ“ ODBIO OBJAVITI: „Avaz“ će svoje laži i klevete morati dokazivati na sudu

302

Ambasadori se, prema poimanju diplomacije u ovoj novini, rađaju sa diplomatskom iskustvom iz prethodnih života, dok su supruge privatno vlasništvo muževa sa kojima se treba obračunati, pa mogu da ih blate kad se za to ukaže potreba

Piše: DANKA SAVIĆ

Jedan uvredljivi  tekst, objavljen prošlog ponedjeljka  u Dnevnom avazu, web portalu i FB profilu ove novine, podsjetio me je na vrijeme od prije tri godine, kada su u Pragu organizirani razgovori predstavnika  bh.političkih stranaka o ustavnim promjenama. Okupili su se tada političari  iz Bosne i Hercegovine,  kao lideri  vodećih političkih stranaka, a ne  kao predstavnici državnih institucija  koji stižu  u službenu posjetu jednoj zemlji.

Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike, za ovu je priliku,  ustupilo  prostorije za razgovore koji su, bez ikakvog rezultata,  trajali do ranog jutra.

Fahrudin Radončić, utemeljitelj Dnevnog avaza, bio je jedan od gostiju iz BiH koje sam vidjela prvi put. Stigao je u Prag, baš kako i zamišljamo da  putuju moćnici jedne male, siromašne, balkanske zemlje, privatnim letom. Srdačno se upitao  i  prognozirao da „od ovog okupljanja nema ništa, jer ni prethodno u Sarajevu na razgovorima  nije postignut nikakav dogovor.“

Nekoliko dana ili tjedana nakon  neuspjelih razgovora političkih lidera BiH u Pragu,  nazvala je gospođa iz Radončićevog kabineta, samo da javi  da je njen„šef“ poslao dopis MVP-u da pohvali moju profesionalnost i rad DKP-a. Ne znam koliko je prošlo, ja sam i spomenuta  u Avazu, doduše  malo u drugačijem svijetlu, u svojstvu supruge, lansirane  u bh. diplomatiju, bez ikakvog razloga i dana iskustva. Iako sam  imala za to tražene reference  i agreman iz Češke Republike dobila za mjesec dana, a potom,   naredne tri godine, koliko traje mandat, bila vrlo predana poslu kojeg sam radila, nisam zadovoljila  visoke Avazove profesionalne standarde.

Ambasadori se, prema poimanju diplomacije u ovoj novini, rađaju sa diplomatskom iskustvom  iz prethodnih života, dok su  supruge  privatno vlasništvo muževa sa kojima se treba obračunati, pa mogu da ih blate kad se za to ukaže potreba.

Znamo svi  da stanje u bh.diplomatskoj mreži  zaslužuje ne samo propitivanje, već i temeljne promjene, ali, za pisanje o tome potreban je trud,  predznanje, provjera podataka, odgovornost prema činjenicama,  nepristrasnost.

Sve pobrojano,  uvjerila sam  se više puta,  za Avaz je potpuna  nepoznanica.

Centar za javno pravo objavio je studiju koja daje pregled informacija o proceduri imenovanja bh. ambasadora/veleposlanika, procentima kada je riječ o karijernim i nekarijernim diplomatama, zakonskim manjkavostima, isključenosti MVP iz cijelog procesa odabira kandidata, razlozima zbog kojih  BiH odstupa od standarda koji postoje u drugim zemljama i niz drugih, za  razumijevanje situacije u našoj diplomaciji i otvaranja razgovora o tome, relevantnih podataka.

Pogledajmo kako se istom temom bavi Avaz, u tekstu uvredljivog naslova „Mauzer bh.diplomatije“,  autora potpisanog sa incijalima R.I (skraćenica za redakcijski izvještaj), objavljenog  2.1.2017.godine.  Podatak da sam prije tri i pol  godine  na prijedlog  tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, imenovana za ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici  naveden je tek da bi me  vrijeđali na najprimitivniji način, ne prezajući da me dovedu čak i u vezu sa ratnim komandantom Specijalne jedinice garde “Panteri” Vojske RS, ubijenog u Bijeljini, 2010.godine.

Naveli su, vjerovali ili ne, da je to jedan od „prljavih biografskih detalja“ iz moje mladosti  koji se pokušava prikriti tako što pokušavam osigurati novu diplomatsku poziciju.  Moram  priznati da do sada nisam pročitala nešto toliko huškački,  primitivno,  konfuzno, netačno, uvredljivo  kao što je, rečenica koja slijedi:  „Mauzer novinarstvo, odnosno davnašnja veza s Ljubišom Savićem Mauzerom (poznatim komandatnom srpskih paravojnih snaga), kao biografski detalj i diplomatski kriterij, će kako se čuje, morati doživjeti ozbiljno koaliciono preispitivanje.“ (davnašnja veza?!, diplomatski kriterij?! koaliciono preispitivanje?!O, Bože, kakve su ovo nebuloze?).

Priželjkujem dan kada će  autori teksta čiju sam nepismenu rečenicu ovdje citirala, na sudu odgovarati za klevete i laži i objasniti kako su me uopće povezali sa  čovjekom kojeg u životu nisam ni vidjela.

P.S Kao što Avaz nema nikakvu odgovornost  prema istini, isto tako  nema ni  poštovanje prema pravu na reagiranje.  Demanti koji sam  redakciji Avaza poslala istog dana, 2.1.2017.godine kada se ukazao i  njihov huškački  tekst, do danas nije objavljen.