Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodika očekuje da, i pored svih osporavanja i stavova Predsjedništva BiH, vidi postrojen Treći puk (RS) Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci 9. januara na proslavi “Dana RS-a”, kojeg je neustavnim ocijenio Ustavni sud BiH.

“Očekujem da vidim postrojen Treći Republika Srpska puk na smotri koja će se održati na Trgu Krajine”, poručio je predsjednik RS MIlorad Dodik u Banjaluci.

“Možda neće šetati čitavom ulicom, ali će biti postrojeni na Trgu Krajine kao i vojni orkestar”, uvjeren je on Dodik.

On je nakon sastanka sa episkopom banjalučkim Jefremom, čestitao Božić pravoslavnim vjernicima, ali se osvrnuo i na proslavu Dana RS.

Optužio je “političko Sarajevo” da daje najveći doprinos “urušavanju i minimalnog povjerenja Srba u Bosnu i Hercegovinu”, upitao je zašto bi RS bila dio BiH, ukoliko joj se oporava da slavi svoj dan te “da nikada nije bilo manje njeno povjerenje u BiH i da ga gotovo i nema te da je RS unutar BiH zato što mora…

“Srbi su okupljeni u državi koja se zove RS, afirmišući svoja prava. Naravno da oko sebe imamo i neprijatelje koji su oličeni u ‘političkom Sarajevu’, koji pokušavaju od početka da devasiraju ulogu RS, ali s tim moramo da živimo. Ali, nije važno šta oni hoće, da li hoće da vide predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Treći puk, već šta mi hoćemo. Mi ostajemo pri tome da obilježimo 9. januar kao ‘Dan RS'“.

Pozvao je da se ne osporavaju prava RS-a i taj entitet to neće raditi drugima.