Tko je pravi izdajnik Bosne i Hercegovine!?


Fikret Abdić / Alija Izetbegović

Tko je pravi izdajnik Bosne i Hercegovine!?

Rječ koja se tako lako izgovori, a tiče se Fikreta Abdića, je rječ izdajnik. Njegovi protivnici, nemoćni da sprječe Babin povratak na politički tron, izgovaraju ove rječi nasumice s namjerom da obezvrijede Babu i njegova djela.

Fikret Abdić je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio napretku, u svakom smislu te rječi, trinaest hiljada ljudi koji su radili u Agrokomercu radosno se sjećaju srećnih dana, kao što se narod iz tada ratom zahvaćenih područja Zapadne Bosne sjeća se koliki je napor Babo činio da obezbjedi vojnicima “V Korpusa” i ljudima Zapadne Bosne osnovne namjernice za život tih početni ratnih godina.

Tolika briga i požrtvovanje samo govori o kakvoj se veličini radi, o kakvom čovjeku. Sada kada će Babo otpočeti jednu novu etapu u svom životu, kada ima odgovoran zadatak da Velikoj Kladuši vrati izgubljeni sjaj, red je istinom da speremo ljagu sa njegovog imena i njegove porodice.

Fikret Abdić nije izdajnik, Fikret je čovjek koji je sve što je radio u životu, radio transparentno, javno, bez okolišanja i laži. Dok se njegovi protivnici utrkuju ko će prije reći neku novu laž, da se vratimo na početak.

Godina je 1990. kada je Babo kao kandidat sa najviše osvojenih glasova pobjedio na predsjedničkim izborima. Međutim, to se žestoko kosilo sa planom Alije Izetbegovića. Nakon što je narod dao svoj glas, a po demokratskim izborima o Predsjedništvu je predsjedavajući trebao da bude onaj kandidat koji je osvojio najviše glasova, …Alija je postao uznemiren! Uznemiren, jer je Fikret Abdić sa svojim daleko većim brojem glasova ponizio, Aliju Izetbegovića.

Bosna i Hercegovina, koja je tek osnovana, nova država, zadržava ustav bivše države (SFRJ). Spekuliše se, Alija oteo izbore, Alija na prevaru uzeo glasove, Fikret Abdić poklonio glasove Aliji…! Ali ipak ne, to nije istina!

Izbori: –Na izborima za članove Predsjedništva, birana su dva kandidata sa tri liste, te jedan sa četvrte liste. Liste su bile zasnovane po nacionalnom ključu, te je svaki konstitutivni narod (Muslimani, Hrvati i Srbi) u Bosni i Hercegovini imao svoje prestavnike, a četvrta lista tzv. Ostali (Jugoslaveni itd.) je bila sa kandidatima, koji nisu pripadali tim trima narodima. Glasati se moglo za kandidata sa svake od četiri liste. Tako da je svaki birač praktički imao četiri glasa. Članovi Predsjedništva postali su: Fikret Abdić, Alija Izetbegović, Ejup Ganić, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Stjepan Kljujić i Franjo Boras. Tabela ispod podsjetimo se.

 -Internim glasanjem 7 članova Predsjedništva između Fikreta i Alije u SDA, izglasano je da će Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine postati Alija Izetbegović, a ne Fikret Abdić, koji je na izborima osvojio najveći broj glasova. Zašto?

Kao prvo moramo odgovorit na pitanje, Zašto su srpski članovi, Biljana Plavšić i Nikola Koljević podržali Aliju, a ne Fikreta,  na internom glasanju članova predsjedništva?

Da bi se u podjeli Bosne uspjelo, dva hrvatska i dva srpska predstavnika morala su se saglasiti sa takvom odlukom. Nikola Koljević i Biljana Plavšić su glasali za drugoplasiranog Aliju Izetbegovića, zajedno sa hrvatskim kolegama.

Tko je ovdje surađivao sa srpskom stranom, a tko je proglašen izdajnikom? Na vama je da odgovorite.

Šta ovdje vidimo? Da je Alija Izetbegović na podmukli način izbjegao da prizna poraz i došao do predsjedničke funkcije uz glasove između ostalih i srpske strane. Srpske strane protiv koje je kasnije zvučno ratovao. Ili ipak ne…!?

U emisiji “Jedinice “na televiziji b92, bivši načelnik Štaba vojske Republike Srpske potvrdio je da je Alija Izetbegović u prisustvu komandanta Atifa Dudakovića izjavio da je Bihać spašen jer je on za taj grad platio 46 miliona maraka.

Dve suprostavljene strane normalno razgovaraju, priča se o kupovini mira? I te riječi dolaze od strane čovjeka koji se prije rata izjašnjavao kao Srbin muhamedanske vjeroispovjesti.

Bakir Izetbegović je takođe jednom prilikom izjavio da je njegova porodica usko isprepletana sa Srbima sa kojima je nekada bila na istim stranama, kao i da su imali znatan broj nekretnina u Beogradu.

Dva ljuta zastupnika svega radikalnog na prostorima Bosne i Hercegovine, otac i sin, a stide se svog porjekla? Najgori je čovjek koji ne priznaje svoje korjenje. Zato je i najlakše i najpodmuklije optužiti drugog da je izdajnik, a istina je sasvim drugačija.

Objavom Tajmsa, u Ženevi 1993. godine Alija Izetbegović je potpisao sporazum o podjeli na 3 jednaka etnička djela, gde bi se vremenom srpski dio pripojio Srbiji, a hrvatski Hrvatskoj. Alija je kasnije pod pritiskom Bošnjaka povukao saglasnost i odbio sporazum, da bi ubrzo nakon toga Fikreta Abdića proglasili izdajnikom i uništiteljem Bosne. Ratnim zločincem.

Iz svega navedenog vidi se ko je izdajnik cijele Bosne. Ko je čovek koji je sve radio samo za svoju ličnu korist i koji je lako spinovao činjenice da bi optužio Fikreta i preusmjerio pažnju na njega. Jedina Babina “greška” je što je vjerovao u Alijno “Allahami” mislio daga nikad izdat nece. Ali, Babo se borio za svoj narod, kao lav. Srećom, isti taj narod je to prepoznao, i “izdajnika ” izglasao za novog načelnika Velike Kladuše.

dzezar.com/Izvor:zapadnabosna.info