Eskluzivni razgovor: Elza Krgo – Turčalo, kći zlatnog ljiljana Hasa Turčala – Brzog:

Zabilježio: T.Pervan

Priča o Hasi Turčalu Brzom, simbolu bošnjačkog otpora u Goraždu je možda pričana više puta ali nikada od strane njegovih najmilijih.Gospođa Elza Turčalo  je  Hasina  kćerka, njegov ponos i njegova miljenica.Posjetili smo je u njenoj porodičnoj kući smještenoj u jednom od ilidžanskih naselja i iznenadili se dobrodošlici koju nam je poželjela ona i njen muž čuvenog Stolačkog prezimena Krgo za koga smo te većeri i saznali da je tokom posljednje agresije na BiH prošao golgotu koncentracionih logora u Hercegovini i kao šesnaestogodišnji dječak bio stanovnik  “Dretelja”.

– Vi ste prvi koji su nam došli kući po tome pitanju – Kaže nam sa sjetom Elza nakon što smo joj ulazeći kazali da moj prijatelj Salim Kurt upravo završava svoju knjigu u kojoj se posebno osvrće na okolnosti smrti njenog  oca, profesora, komandanta i patriote Hasa Turčala Brzog.

– Za njegove najmilije on je bio čovjek, suprug, otac, baš kao i mnogi drugi ljudi. Volio svoj narod, volio je Goražde i učinio je sve da mu olakša ratne patnje. Na kraju, dao je životi za slobodu cijelog Podrinja i BiH. O njegovim ratnim podvizima i spašavanju ljudi  neka govore drugi”, dodaje Elzin muž Krgo sugerišući nam da to, ako već radimo, uradimo “korektno i sa ispravnim-ljudskim  nijetom”.
– Svi znaju ko je bio moj otac i svima su  još svježa sjećanja na njegove ratne podvige na “koridoru smrti”, kako je narod prozvao tu kozju stazu dugu osamnaest kilometara – kaže nam sa sjetom Elza i dodaje:
– Moj otac je bio moralan i porodičan čovjek, obrazovan intelektualac, profesor istorije, patriota, zlatni ljiljan,  i to se ne smje  zaboraviti.To što je još i danas neobnovljena njegova rodna kuća i što na njoj nema ploče sa natpisom da je u njoj rođen je stvar nedostatka nečije patriotske i ljudske kulture.Ko ga je ubio, ko ga je, i da li je izdao, ne znam. Znam samo da sam ga posljednji put vidjela dvadeset i petog maja devedeset i treće…Pamtiću do smrti taj zagrljaj i tu ruku koja mi je u mraku ispred naše kuće dugo milovala kosu… Drago mi je za tu knjigu i dobro je da ljudi pišu ono šta se dogodilo… Za nas, moju majku, moga brata i moju sestru, on je bio i ostao legenda, ne samo zbog svojih ratnih podviga nego i zbog neizmjerne ljubavi koju nam je dao…
Haso Turčalo Brzi
Haso Turčalo Brzi
Na stranu sve Hasine vrline koje gotovo i do sjutra ne bi mogli nabrojati, Elza nas podsjeća na to da će njen otac ostati legenda zbog svoje skromnosti i gotovo sulude želje da pomaže drugima.Kaže da je bio slobodan za svakoga nešto tražiti, a za sebe nikada….

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here