Ibrahim Kajan : Ciljane ankete neće podjeliti Mostar!

140

Podaci agencije POLIS o tome kako je najveći broj Bošnjaka za podjelu Mostara, za mostarskog književnika Ibrahima Kajana su u najmanju ruku upitni. Čak, upozorava Kajan dalje u intervjuu za Patriju, ukoliko su podaci i istiniti, onda su vjerovatno istraživanja sprovedena na nekoj ciljanoj publici. Možda čak i dijaspori. Dijaspora nema pravi uvid u stanje u Mostaru.

Lokalna mostarska agencija za političko komuniciranje POLIS navodno je uradila ispitivanje javnog mišljenja. Iz agencije navode da se oko 68 posto, od oko 500 ispitanih izjasnilo da žele „jedan grad sa dvije ili više jedinica lokalne samoprave.”

Hrvatski mediji, koji su jedva dočekali ovakvo „istraživanje“, već danima objavljuju tekstove u kojima služeći se ovim podacima ocjenjuju kako Bošnjaci žele podijeliti Mostar.

-Nisam siguran da bi to mogao biti dobar podatak, proveden na pravim istraživanjima. Čak i kada bi bio istinit, onda je vjerovatno proveden na nekoj ciljanoj publici – kaže Kajan.

Kajan smatra da ako u Mostaru i ima manji dio Bošnjaka koji su za podjelu Mostara, onda to treba shvatati kao čovjekovu potrebu za zaštitom. Mostarski Bošnjaci su pritisnuti teškim sjećanjem na stradanja u ovom gradu. Konačno, oni ni u miru ne mogu ostvariti svoja prava.

-Ovdje se iz dana u dan dešava kroatizacija cijelih prostora. Gotovo je nemoguće zamisliti da u Zagrebu imate ulicu koja se zove po Mili Budaku, ali je to moguće u Mostaru, a evo odnedavno i Čapljini. Prema tome, sumnjam da su i podaci o želji za podjelom grada mogli biti proizvedeni iz neke ciljane publike, koja odgovara željama onih koji prave te ankete – kaže Kajan.

Agencija POLIS i ranije je objavljivala istraživanja koja su se pokazala pogrešnim, kao primjera radi anketa u kojoj se za člana Predsjedništva iz reda Hrvata uvjerljivu pobjedu prognoziralo Martinu Ragužu ispred Dragana Čovića. Opredjeljenje birača bilo je pak značajno drukčije jer je Čović na prostorima sa većinskim hrvatskim stanovništom uvjerljivo pobijedio Raguža.

Direktorica agencije POLIS Semina Hadžović sestra je SDA-ovog ministra u Vladi HNK Rašida Hadžovića, piše Patria.