U stvari, Izetbegović je kazao ono što je bošnjački član Predsjedništva BIH trebao odavno reći.Prijetnje Ivanića su, po meni, mnogo slične onim koje je birvaktile Karadžić upućivao Bakirovom ocu Aliji, doduše malo umivenije i mnogo osmišljenije.

Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću nedopustivi si i neopravdani napadi na banjolučkog biskupa Franju Komaricu, zbog, kako je to naglasio, njegovog podsjećanja na zločine koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini počinjeni nad nesrbima u Banjoj Luci.Mladenu Ivaniću, srpskom članu predsjedništva, “ovo je tipičan primjer zloupotrebe pozicije predsedavajućeg Predsjedništva BiH i nastavak osionog i nadmenog ponašanja Bakira Izetbegovića koje je počelo zahtjevom o objavljivanju odluke o popisu  stanovništva u BiH”.

Izetbegović je, da napomenem,  u nedjelju, nakon susreta sudionika procesa “Brdo – Brijuni”,  rekao “da su Hrvati i Bošnjaci tokom rata sistematski tjerani iz Banje Luke i da se to ne može negirati, kao ni činjenica da je u tom gradu srušeno svih 16 džamija te nekolike katoličke crkve… Banja Luka nije bila pod opsadom, niti je tamo bilo ratnih sukoba, a to se ipak dogodilo”, kazao je rezignirano tom prilikom Izetbegović  novinarima u Sarajevu.Dodao je da se “možda može naći i neka druga usporedba Banje Luke, osim one s Bleiburgom, za kojom je posegnuo Komarica, no to ne mijenja bit i suštinu problema… Iz Banja Luke su sistematski istjerani Bošnjaci i Hrvati, a vi nazovite to Bleiburgom, ili nekako drugačije”, rekao je Izetbegovića skoro ljutito.

 Nakon toga je stigla i reakcija člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, po kojem Izetbegovićeve riječi “ruše bilo kakvo međusobno povjerenje Srba i Bošnjaka u BiH”.

“Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i nevaspitano odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao mogao je vidjeti da se na mudriji način može slično reći”, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to je “jedna od stvari koje se događaju u posljednje vrijeme u kojima jedna politička koncepcija, prije svega bošnjačka, smatra da ima pravo na BiH”.

“Nema od toga ništa. Ne treba da čude moji sljedeći potezi. Neću da govorim šta će biti i oni će jasno pokazati da nije BiH samo ono što misli Izetbegović i da on nema pravo da na ovakvim skupovima sam iznosi svoje stavove koji su potpuno neprimjereni i za svaku osudu”, rekao je Ivanić.

 “Uvjeravam vas da će biti posljednje preglasavanje i da će ovo što se desilo sa preglasavanjem imati svoje negativne posljedice za one koji su bili uvjereni da će preglasavanjem obezbijediti neku promjenu u BiH.Od toga nema ništa”, poručio je Ivanić.

Napomene radi, Biskup Komarica je nedavno usporedio stradanje na Bleiburgu sa zločinima i protjerivanjima počinjenim u Banjoj Luci tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.”Inspirisalo” je to Izetbegovića i pružilo mu priliku da konačno na pravom mjestu kaže pravu stvar.U stvari, Izetbegović je kazao ono što je bošnjački član Predsjedništva BIH trebao odavno reći.Prijetnje Ivanića su, po meni, mnogo slične onim koje je birvaktile Karadžić upućivao Bakirovom ocu Aliji, doduše malo umivenije i mnogo osmišljenije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here