Pomalo čudne vijesti stižu  iz Turske. Naime, Legendarni turski fudbaler Hakan Šukur našao se na udaru tamošnje vlasti zbog navodnog učestvovanja u nedavnom pokušaju puča protiv predsjednika Redžepa Erdogana, a kako prenose tamošnji mediji, turska vlada izdala je nalog za njegovo hapšenje! Navodi se i da je 44-godišnji Šukur u Californiji gdje se odmara i iščekuje azil.

Nekadašnji napadač Galatasaraja i Intera zaplivao je u političke vode po okončanju profesionalne fudbalske karijere. Postao je član konzervativne stranke čiji pun naziv glasi – Stranka pravde i razvoja.

Prije pet godina izabran je za narodnog poslanika, ali je 2013. godine podnio ostavku zbog korupcionaške afere koja je pogodila upravo Erdogana i njegove saradnike. Šukur je stao na stranu nekadašnjeg Erdoganovog saveznika Fetulaha Gulena, za kojeg je postojala sumnja da upravo on stoji iza istrage o korupciji, kao i iza nedavnog puča. On se trenutno nalazi na vrhu spiska najtraženijih terorista u Turskoj. Zvaničnici ove zemlje optužuju ga za vođstvo takozvane Gulenove terorističke organizacije.

Turske vlasti teretile su Šukura ranije ove godine zbog vrijeđanja predsjednika i njegovog sina putem Tvitera, ali je tužba odbijena. Pošto je jedva izbjegao četvorogodišnju robiju preselio se u Sjedinjene Američke Države, tačnije Kaliforniju, gde je otvorio svoju sportsku akademiju i gdje ujedno uči engleski jezik.

Podsjetimo, opozicija je sredinom jula pokušala da izvrši vojni puč prilikom čega je stradalo mnogo ljudi, a preko nekolike hiljade je zadobilo teške i lake tjelesne povrede. Pošto opozicione snage nisu uspele u svojoj namjeri, Erdogan je riješio da se obračuna sa, kako je rekao, izdajnicima. Koliko su Erdoganove čistke bile žestoke najbolje pokazuju brojevi. Obračunao se sa 3.000 sudija, 67.000 javnih službenika i preko 100 medijskih organizacija.

Izgleda da nije želio da poštedi ni fudbalsku legendu Hakana Šukura.

Inače, turski veteran je nastupao i za Sakarijaspor, Bursaspor, Torino, Parmu i Blekburn. Postigao je 260 golova na 540 utakmica, a najviše uspjeha imao je dok je nosio dres Galatasaraja – osam domaćih titula i jedan osvojen trofej tadašnjeg Kupa UEFA.

dzezar.com