dodik-06012017
Autor: Žurnal.ifo

BANJA LUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da srpski pripadnici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine sudjeluju u aktivnostima predviđenim programom obilježavanja Dana Republike 9. siječnja, zaprijetivši da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj.

NE TREBA NAM MUZIKA

Oružane snage BiH formirane su u procesu reforme obrane 2006. godine, a tu reformu u Parlamentu BiH podržala je i Dodikova stranka – Savez nezavisnih socijaldemokrata.

U Oružanim snagama BiH ravnopravno, sa predstavnicima druga dva naroda, sudjeluju i Srbi.
Ministarka obrane BiH Marina Pendeš donijela je odluku da u obilježavanju Dana RS sudjeluje Vojni orkestar OS BiH, koji, kako je navedeno, treba da sudjeluju na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. siječnja, uključujući i odavanje počasti i polaganje vijenaca poginulim borcima Vojske Republike Srpske, Narodnooslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.

Ne treba nam njihov vojni orkestar, odgovorio je Dodik, mada se radi o dijelu vojnog orkestra iz Banja Luke (koji bi valjda trebalo da bude i naš), tražeći da mu se 9. siječnja na raspolaganje stavi cijeli Treći pješadijski RS puk.

“Ukoliko puk izostane iz obilježavanja, smatrat ćemo da su se naši kadrovi u tim strukturama opredijelili da nisu oni koji su spremni i sposobni da njeguju tu tradiciju. Oružane snage BiH na ovaj način, neučešćem, smatrat ćemo da su neprijateljski nastrojene prema Srpskoj”, poručio je Dodik u izjavi za Srnu.

Nakon što je unaprijed prokazao svakog srpskog pripadnika OS BiH koji ne bude učestvovao u obilježavanju Dana RS, Dodik je garantovao da će u eventualnom procesuiranja onih pripadnika OS BiH koji budu učestvovali u proslavi Dana RS, svako od njih biti stavljen u zaštitu institucija Republike Srpske.

“Mi nećemo ostaviti nijednog našeg čovjeka nezbrinutog u tom pogledu. Materijalno i u svakom smislu stojimo iza njih u eventualnim postupcima”, rekao je Dodik.

U hipotetičkoj situaciji, u kojoj srpski pripadnici Oružanih snaga BiH (osim Vojnog orkestra) učestvuju u proslavi 9. siječnja, a da im to zabrane nadležni, otvara se realno pitanje – kako će, na koji način i odakle Dodik i institucije RS zbrinuti otpuštene srpske predstavnike OS BiH, gdje će ih zaposliti i odakle će im isplaćivati plate, kada entitetski budžet “curi” na sve strane?

MASOVNO SAMOUBISTVO

Zašto Dodik i Vlada RS, kada već vode računa o srpskim pripadnicima OS BiH, nisu riješili problem otpuštenih srpskih pripadnika u Oružanim snagama BiH, koji su sredinom decembra zaprijetili masovnim samoubojstvom na Dan RS, 9. siječnja, ukoliko im ne bude omogućeno privremeno umirovljenje ili vraćanje u profesionalnu vojnu službu?

U RS ima 348 bivših pripadnika OS BiH, koji su nakon 35 godine života otpušteni iz službe. Oni imaju pravo na otpremninu, ali su od institucija RS tražili da im omogući umirovljenje, na što im je iz tih institucija priopćeno da nisu u njihovoj nadležnosti.

Kada se Dodik predstavlja kao svemoguć, tvrdeći da se ne boji nikoga, zašto onda nije u Službenom glasniku RS objavio rezultate referenduma o 9. siječnju kao Danu RS, zbog kojeg je ovaj entitet posvađao sa pola svijeta i doveo ga u još veću izolaciju?

Kada se nikoga ne boji, zašto je dopustio da se u Službenom glasniku RS objavi odluka Ustavnog suda BiH, koji je neustavnim proglasio odredbe Zakona o praznicima RS, prema kojima je 9. siječanj obilježavan kao Dan republike, a potom naredio donošenje novog Zakona o Danu RS, koji je ispoštovao sve ono što je Ustavni sud naložio – da Dan republike bude sekularan i neobavezujući praznik.

Kad je Dodik toliko moćan, kakvom se želi pokazati, zbog čega se zbog istog tog referenduma, pojavio u Tužiteljstvu BiH, kada je mjesecima ranije tvrdio da neće otići na saslušanje u Sarajevo?
Otišao je jer je dobio informaciju da će, ako se dobrovoljno ne pojavi, biti priveden. Toliko o njegovoj hrabrosti i danoj riječi.

I toliko o njegovom negiranju legitimiteta Suda i Tužiteljstva BiH.

Da ima hrabrosti, Dodik je već davno trebalo da naredi da se u Službenom glasniku RS objavi odluka Narodne skupštine o provođenju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, donesena još u lipnju 2015. godine.

Ne, Dodik nema hrabrosti ni da se suprotstavi Ustavnom sudu BiH niti Sudu i Tužiteljstvu BiH, ali je spreman da pozove ljude da se suprotstave institucijama u kojima zarađuju hljeb i prehranjuju svoje porodice.

Zbog čega? Da bi napravio pompu i uvjerio javnost u RS da je 9. siječanj praznik kakav je bio i prethodnih godina, mada to, prema novom Zakonu o Danu RS, nije ni blizu onoga što je bio ranije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here