NAPOKON, NAKON MNOGO GODINA, OPTUŽNICA PROTIV ENVERA BUZE!

410

Nakon temeljite istrage, postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu za ratne zločine nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u Uzdolu, počinjene u mjesecu rujnu 1993. godine.

Zapovjednik Armije RBiH Enver Buza rođen 12. 07. 1942. godine u Visokom,optužen je za zločin nad 27 civila hrvatske nacionalnosti u Uzdolu, prenosi klix.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i časnika Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je u svojstvu zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH, dana 14.09.1993. godine, osobnono zapovjedaoao i učestvovao u napadu na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenike i Raiči, nastanjene civilima hrvatske nacionalnosti, gdje su tijekom napada, na izuzetno surov i svirep način, pripadnici Armije BiH ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, staraca i nepokretnih osoba. Najmlađa žrtva bio je 10-godišnji dječak, a najstarija, starica od 87 godina.

Prema nalazima obdukcije i prikupljenim dokazima, žrtve su ubijane vatrenim oružjem i korištenjem hladnog oružja i oruđa.

Nakon počinjenog zločina u Uzdolu, informacije o masakru objavljene su u medijima, tadašnji specijalni predstavnik UN-a zatražio je od vlasti BiH informaciju o zločinu i istrazi ovog zločina, a o masakru civila je informiran i Vatikan.

Optuženi se tereti da je bio nazočan na terenu tijekom provođenja akcije i u neposrednoj blizini mjesta gdje su počinjena ubojstva, kao i da je od organa sigurnosti Armije RBiH dobio informacije o počinjenim zločinima i razmjerama zločina, te ništa nije poduzeo kako bi proveo istragu, a počinitelje zločina kojima je bio nadređeni, procesuirao i kaznio.

Optuženi Enver Buza tereti se da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Uz optužnicu, priloženo je više stotina materijalnih dokaza a predlaže se pozivanje oko 100 svjedoka i vještaka.

Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom biti proslijeđena Sudu BiH.

dzezar.com/iskorak.ba