Marco van Basten predlaže ukidanje ofsajda i crvenih kartona jer bi fudbal time udovoljio zahtjevima modernog doba i modernog navijaca…

Marco van Basten predlaže ukidanje ofsajda i crvenih kartona

Foto: EPA
dzezar.com/Izvor:FENA

Neke od izmjena koje je van Basten spomenuo u razgovoru za njemački magazin Sport Bild su ukidanje ofsajda , uvođenje vremenske kazne umjesto crvenih kartona, kao i uvođenje ‘jedan-na-jedan’ kaznenih udaraca u slučaju neodlučenih ishoda u kup utakmicama umjesto sadašnjih jedanaesteraca.

“Zanima me kako bi to izgledao bez zaleđa. Nogomet danas sve više sliči rukometu. Ekipe se brane s devet igrača i golmanom, i taj zid jako je teško probiti. Ukidanjem ofsajda bilo bi puno teže braniti se na taj način”, kazao je osvajač FIFA-ine nagrade za nogometaša godine iz 1992.

Kako bi se olakšalo napadačima i povećao broj postignutih golova, van Basten predlaže da se za akumulirane prekršaje, kao i za prekršaje koji su između žutog i crvenog kartona, uvede vremenska kazna od 10 minuta.

Holanđanin bi, također, ukinuo produžetke, a pobjednika neodlučenih utakmica odlučivali bi kazneni udarci ‘jedan-na-jedan’, gdje bi jedan nogometaš s loptom napadao vratara.

Van Basten, također, smatra kako novac vodi glavnu riječ u nogometu te kako bi se to moralo promijeniti.

“Moramo razmišljati o nogometu, ne novcu. Ne smijemo dopustiti da oni s novcem preuzmu sve konce u svoje ruke. U nogometu moraš imati protivnike. Ako imaš dva-tri kluba koji upravljaju svime, onda nema natjecanja”, kazao je van Basten.

Po njegovim riječima, utrka za novcem dovela je do toga da se igra sve više utakmica, zbog čega trpi kvaliteta nogometa.

“U junu kada se igraju velika takmičenja, najbolji nogometaši ne mogu dati sve od sebe jer su iscrpljeni. U jednoj sezoni odigraju i do 75 utakmica. Mislim da je to malo previše i da bi taj broj trebao ograničiti na 55 ili 60”, kazao je van Basten.