Politolog Adis Arapovic o atacima iz RS-a:ZABRINJAVAJUCA JE PASIVNOST BOSNJACKE POLITIKE

379


Adis Arapović (Foto:CCI)

DZEZAR.COM/IZVOR:nap

Politolog Adis Arapović kazao je u Dnevniku TV1 da je uvlačenje OS BiH u obilježavanje neustavnog Dana RS 9. januara atak na preostale dvije adrese sa bosanskohercegovačkim prefiksom, a koje dosad nisu bile predmet političkih okršaja. To su OSA i OS BiH. Organizirani napadi traju već danima.

Ove dvije bitne adrese su stubovi svakog demokratskog društva i uvučene su u političku debatu zarad partikularnih političkih interesa.

– Ustavne odredbe i zakon je vrlo eksplicitan ko komanduje OS BiH i ko treba dati saglasnost za upotrebu bilo kojeg fragmeta OS BiH – kaže Arapović.

Na pitanje ko izaziva krizu, Arapović smatra da je kriza stalna ali da je neko pokušava održati.

– Nema države bez vojske, nema vlade bez vojske pa kad Vlada RS nema nikakav utjecaj nad upravljanjem nad OS BiH teško će biti prodati fikciju o nezavisnosti ili autonomiji RS gdje imate potpuni ekonomski, finansijski i socijalni poredak – kaže Arapović.

On smatra da je glavni generator krize u BiH entitet RS, a s druge strane je „infantilno rukovodstvo u Sarajevu koje je defanzivno“.

– Umjesto da pokuša ili krizu usmjeriti u pravom smjeru ili da onaj ko proizvede krizu bude i krivično sankcionisan.

Arapović je kazao da ovaj atak ima za cilj destabilizaciju institucija. OS BiH su više od jedne decenije dokaz integracija u BiH.

– Iznutra su se integrirale i nijedan incident nije bio adresiran niti proizveden od strane OS BiH. To nekome smeta i prepreka mu je na putu političke i svake druge dezintegracije BiH jer je to samo slamka za koju se režim u RS može uhvatiti kada ima socijalnu i ekonomsku krizu na pomolu.

Komentirajući najavljeni dolazak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na obilježavanje 9. januara kao i u posjetu Sarajevu u februaru Arapović smatra da su obje posjete proračunate i posmatra ih u kontekstu predsjedničkih izbora.

– S jedne strane vrlo brutalno gura prst u oko državi BIH prisustvujući prazniku na datum koji je proglašen neustavnim i na način koji je proglašen neustavnim. U slučaju da bude njegove posjete Sarajevu u februaru on će pokazati politiku superiornosti i svu infantilnost bošnjačke politike. Ako njegova posjeta bude otkazana opet će profitirati na domaćem terenu jer će reći da je bio za saradnju ali da to političko Sarajevo ne želi i to će koristiti i na međunarodnom planu. Opet politička akcija dolazi preko Drine a opet je sarajevski politički establišment potpuno nespreman da odgovori.

Arapović smatra da je u FBiH malo bolja situacija nego u RS-u u ekonomskom ili socijalnom smislu.

– Da bi zakrpili budžetske rupe vlasti se spremaju u rasprodaju svega što je preostalo, a što se smatra porodičnim ili nacionalnim bogatstvom prije svega BH Telecom, Elektroprivredu i nekoliko profitabilnih kompanija i drugih resursa – kaže on.

Zanimljivo je da se tenzija podiže u vrijeme kada trebamo odgovoriti na upitnik Evropske komisije te smatra da će se kriza nastaviti kroz temu Ustavnog suda, a ne  isključuje ni blokadu državnih institucija.