PREDSJEDNIK HNS-a PONOVO LUPETA: Božo Ljubić ne zna ni osnove Ustava BiH?!

535

Ljubić tvrdi da je Ustav donesen na mirovnoj konferenciji u Daytonu i on se može izmijeniti samo na novoj mirovnoj konferenciji uz sudjelovanje i Hrvatske i Srbije…

Gostujući u programu HRT-a 4 Božo Ljubić je prokomentarisao vijest da je Njemačka odlučila podržati građanski koncept u BiH i usprotiviti se HDZ -ovoj politici dalje etno-teritorijalizacije države. Ljubić je istakao da je inzistiranje na BiH kao građanskoj državi poništava Ustav BiH u kojem su navedena tri konstitutivna naroda. Ljubić navodi da je Ustav donesen na mirovnoj konferenciji u Daytonu i on se može izmijeniti samo na novoj mirovnoj konferenciji uz sudjelovanje i Hrvatske i Srbije. Taj pristup je neprihvatljiv i neprimjeren Bosni i Hercegovini, ustvrdio je Ljubić.

Ipak, Ljubića bi trebalo informisati da za eventualne promjene Ustava BiH nisu potrebne nove mirovne konferencije, posebno ne sudjelovanje Hrvatske i Srbije. Poput i većine drugih ustava u svijetu, i Ustav BiH unutar sebe predviđa mogućnost da bude mijenjan.

Ustav Bosne i Hercegovine, u svom članu X, koji nosi naziv ‘Izmjene i dopune’, u alineji 1, dopušta mogućnost sosptvene promjene. Na to neposredno upućuje i naziv te alineje, koji glasi ‘Amandmanska procedura’. Po ovoj odredbi Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.

Kao neko ko je bio državni ministar i parlamentarac, Boži Ljubiću bi ove ustavne odredbe svakako trebale biti poznate, posebno kada se uzme u obzir da je uz Harisa Silajdžića predvodio rušenje Aprilskog paketa 2006. godina koji je trebao predstavljati ustavne promjene.

dzezar/slobodna bosna/D.H.