Približava li se fizički kraj `Islamske države?

88

„Islamska država“ već mjesecima u Siriji i Iraku gubi teritorije. Međutim, napadi IS širom svijeta su sve efikasniji. Stručnjak za Bliski istok Udo Steinbach smatra da ova teroristička organizacija mijenja strategiju.

dzezar.com/DW

DW: Gospodine Steinbach, protekle sedmice je u napadu u Bagdadu poginulo više od 200 ljudi, najmanje 45 u Istanbulu, a 22 u Daki, glavnom gradu Bangladeša. Da li se iza svih ovih akcija krije „Islamska država“?

Udo Steinbach: Iza toga se kriju grupe koje se izjašnjavaju kao članovi IS. Mislim da ovdje ne možemo govoriti o strategiji koja je planirana negdje u Siriji ili Rakki, glavnom gradu kalifata. IS u međuvremenu ima simpatizere u mnogim dijelovima islamskog svijeta, od Boko harama u Nigeriji do Malija i Jemena.

Posljednji napadi su izvršeni na tri različita kontinenta. Da li među raznim grupama postoji neka vrsta saradnje?

Te grupe za sebe kažu da su članovi IS jednostavno jer traže političke okvire za svoje aktivnosti. Formalno one nisu povezane sa „Islamskom državom u Rakki“. To je jedna vrsta propagande s kojom IS šalje signale da je jača od pojedinačnih grupa u Maliju, Jemenu ili Afganistanu. Tako IS svijetu suguriše: Mi smo jedna cjelina, mi smo država.

To zvuči kao nova Al kaida. Da li se IS od regionalne snage razvio u međunarodnu terorističku mrežu?

Očito je tako. Izvorno je ideologija IS bila osnivanje islamske zajednice, kalifata, čime se željelo pokazati da je „Islamska država“ alternativa postojećim državama na Bliskom istoku. IS se prvo fokusirao na bliske neprijatelje. U islamističkoj ideologiji se među njih ubrajaju neprijatelji u vlastitom društvu. Izgleda da je sada došlo do promjene strategije po kojoj se IS jače koncentriše na „strane neprijatelje“, dakle neprijatelje izvan islamskog svijeta, Evropljane i Amerikance.

Kako objašnjavate takvu strategiju?

 

Udo Steinbach: Bolje nadgledanje terorističke mreže IS-a.

“.Udo Steinbach: “Bolje nadgledanje terorističke mreže IS-a

Postoji temeljna diskusija koja se vodi među terorističkim grupama: da li treba da se prvo borimo sa problemima u vlastitom društvu i pretvorimo se u „Islamsku državu“ ili trebamo pobijediti Amerikance, Evropljane i nevjernike kao što je uradila Al Kaida nakon napada izvršenih 11. 9. 2001. godine. IS je Al Kaidi okrenuo leđa i razvio vlastitu strategiju. To je dovelo do podjele u obje grupe. Nakon što se IS u Siriji i Iraku našao pod pritiskom, izgleda da je kalifat došao u opasnost, tako da se IS okreće prema „novim neprijateljima“ i time se ponovo približava Al Kaidi.

Da li IS temeljnim promjenama kod sljedbenika gubi kredibilitet?

Ako pogledamo brojne islamističke grupe onda u smislu njihove ideologije još uvijek postoji veoma visok stepen fleksibilnosti. Diskusija o ideološkoj strategiji je jedno, a pragmatizam vođenja rata drugo. Napada se tamo gdje su najveće šanse i gdje će taj napad biti najdjelotvorniji.

Šanse i učinak su u Siriji i Iraku trenutno daleko veći nego recimo prije godinu dana. Koliko su jaki temelji na kojima počiva vlast IS u regionu?

IS se tamo mora brinuti za egzistenciju. U Iraku je izgubio veće dijelove teritorije. IS još uvijek pod kontrolom drži Mossul, ali vojne pripreme iračkog vodstva na oslobađanju Mosula su u toku. U Siriji je protivnicima IS, posebno kurdskim trupama, potpomognutim SAD, pošlo za rukom da zauzmu područja koja su strateški važna za IS. Time se približava kraj IS. Mislim da su ljudi u IS toga svjesni, isto kao i oni koji u ime IS bilo gdje u svijetu vrše napade. Što je fizički kraj „Islamske države“ u Siriji i Iraku bliži, kod drugih grupa van IS-a je veća odlučnost da pojačavaju napade širom svijeta. Međutim, fizički kraj IS ne znači i kraj islamističkog treorizma“.

Kako države koje su ugrožene terorom moraju reagovati na nove strategije IS?

Njemačka strana naprimjer podržava Kurde u borbi protiv IS-a. Odluka da se podrži ratno vodstvo u borbi protiv IS je bila prava i veoma efikasna. Drugo, terorističke mreže IS moramo bolje nadgledati. Treće, moramo razviti jednu vrstu kontra strategije prema onima u našem društvu koji su spremni otići na područja „Islamske države“.

Islamski teolog prof. Udo Steinbach više od 30 godina bio rukovodilac Njemačkog instituta za Orijent u Hamburgu. 2009 godine je osnovao Humboldt-Viadrina School of Governance u Berlinu koji se bavi društvima u Centralnoj Africi i na srednjem istoku