Prijeti li nam pravni haos zbog Doma naroda Parlamenta FBiH?

307

O održanom referendumu u RS sutra će raspravljati Ustavni sud BiH, tačnije o neizvršavanju njihove ranije odluke o usklađivanju Zakona o praznicima Republike Srpske sa državnim ustavom BiH. U isto vrijeme iz RS najavljeno je da će Ustavnom sudu BiH uputiti apelaciju jer Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u skladu sa Ustavom.

Ovu apelaciju mogla bi donekle odrediti odluka u predmetu koji je ranije uputio Božo Ljubić, a u vezi izbora delegata Doma naroda. Rasprava je danas održana.

Dom naroda Parlamenta FBiH prema ustavnim odredbama mora imati 58 delegata, po 17 iz svakog naroda, te 7 iz reda ostalih. Nakon posljednjih izbora klubovi delegata Bošnjaka i Hrvata su popunjeni, Klub Srba i dalje ima 13 delegata. Razlog, nije bilo dovoljno političkih dužnosnika iz reda srpskog naroda u skupštinama iz kojih se delegati za Dom naroda biraju. U apelaciji koja je najavljena iz RS, dovodi se u pitanje rad Doma naroda “jer nije konstituisan u skladu sa Ustavom, zbog čega ni odluke Doma ne mogu biti validne”.

“Dobili smo najavu da će ići apelacija Ustavnom sudu. Sukladno Ustavu Federacije BiH i Poslovniku mi smo radili i donosili odluke u proteklih godinu i pol. Ne znam kakva bi eventualno odluka Ustavnog suda po ovom pitanju mogla biti, no pokušavali smo do sada iznalizirati rješenja onoliko koliko je to u nadležnosti Doma naroda”, kazala je Lidija Bradara.

Problem popune kluba srpskog naroda postojao je i ranije, no o njemu se počelo govoriti nakon što je CIK odbila da verificira mandate Harisu Plehi, Nerminu Bjelaku i Rasimu Smajiću koji su se u ovom izbornom mandatu izjasnili kao Srbi, dok su ranije bili Bošnjaci pa tako klub nikada nije popunjen.

Ustavni sud Federacije BiH prošle godine odbio se očitovati o zahtijevu kluba Srba u Domu naroda za ocjenu ustavnosti Zakona o državnoj službi jer, kako su tada naveli, “nije bilo kvalificirane većine u klubu da bi zahtjev bio validan”.

Izvor: N1

No nove aplecije nisu podnesne, jer kako su tada upozorili u opoziciji, to bi u konačnici moglo značiti da ni izbor predsjednika i potpredsjednika Federcije BiH, ali i same Vlade nije izvršen u skladu sa Ustavom jer su imenovani sa manje od 30 glasova Doma naroda. Umjesto toga zatraženo je od rukovodstva Doma da pronađe rješenje što se do sada nije desilo.

Eventulanu apeleciju iz RS mogla bi donekle odrediti odluka Ustavnog suda BiH po jednom drugom predmetu, a po kojem je danas održana i rasprava pred Ustavnim sudom. Božo Ljubić je 2014. godine, tada u svojstvu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, uputio apelaciju u vezi načina izbora delagata u Domu naroda Parlamenta FBiH. On smatra kako se izborom direktno krši načelo propocionalnosti te da su moguće manipulacije

“To ću ilustrirati na primjeru izbora hrvatskog delegata Bosanko-podrinjskog kantona gdje je prema popisu iz 91. živjela 81 osoba hrvatske nacionalnosti, po popisu iz 2013. ukupno 24 osobe, a u Dom naroda daju jednog delegeta jednako kao i Posavski kanton gdje živi preko 40.000 Hrvata. To je za 688 puta više nego u Goraždu”, ističe Božo Ljubić.

Da je sazrilo vrijeme za izmjene Izbornog zakona slažu se i u CIK-u.

“Nesporno je da se Izborni zakon mora mijenjati. On je diskriminatorski u više svojih odredaba.Mislim da je krajnje vrijeme da se uskladi sa međunarodnim standardima”, smatra  .

Odluka Ustavnog suda BiH o apelaciji Bože Ljubića očekuj se u decembru .

Tina Jelin-Dizdar/N1