Radončić o susretu i poslovima s Keljmendijem

Svjedočenje Radončića u Prištini počelo je pitanjima specijalnog tužioca Andrewa Hughesa. Kako javlja reporterka N1 iz sudnice, Hughesa je, između ostalog, interesirao način na koji je Radončić kupio određenu nekretninu i da li je za nju platio u kešu na šta je Radončić odgovorio da je od tužioca očekivao da postavi ozbiljna pitanja te dodao da je sve plaćeno preko računa…

Radončić o susretu i poslovima s Keljmendijem

U Palati pravde u Prištini traje svjedočenje bosanskohercegovačkog kontraverznog biznismena, predsjednika SBB-a, Fahrudina Radončića, naravno, u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Svjedočenje Radončića u Prištini počelo je pitanjima specijalnog tužioca Andrewa Hughesa. Kako javlja reporterka N1 iz sudnice, Hughesa je, između ostalog, interesirao način na koji je Radončić kupio određenu nekretninu i da li je za nju platio u kešu na šta je Radončić odgovorio da je od tužioca očekivao da postavi ozbiljna pitanja te dodao da je sve plaćeno preko računa.

Veze sa Keljmendijem

Kako je za N1 potvrdio Besnik Beriša, advokat Nasera Keljmendija, Radončić je danas u sudnici u Prištini u svojstvu svjedoka i to svjedoka tužioca.

U sudnici se govorilo i o navodnom naručenju ubistva novinara Bakira Hadžiomerovića što je Radončić oštro demantovao te kazao da se sa Hadžiomerovićem fotografisao dva dana prije nego će krenuti prema Prištini na svjedočenje. O svojim vezema sa Keljmendijem, Radončić je kazao:

“Mi smo sa gospodinom Keljmendijem samo sarađivali sa ciljem kupovine auto blinde i neke nekretnine, kao što je imovina na Ilidži. Ja nikad nisam direktno pregovarao sa gospodinom Keljmendijem oko kupovine ili cijene”, izjavio je Radončić.
On je dodao da je sa Keljmendijem direktno pregovarao tadašnji predstavnik Avaza Muhamed Bakarević.
Tužioca Hughesa je također interesovao navodni sastanak Radončića i Keljmendija.
“Ja i gospodin Keljmendi nikada nismo imali zakazani sastanak u hotelu Radon Plaza, posebno ne onaj sastanak o kojem spekulišu mediji gdje su prisustvovali i (Ekrem) Lekić, (Naser) Orić, (Senad) Šahinpašić i drugi. Taj se sastanak nikad nije desio”, odgovorio je Radončić.
Kako je kazao lider SBB-a i delegat u Domu naroda državnog parlamenta, na Keljmendija ga je upozorio  bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH.
“Gospodin Raffi Gregorian me je upozorio tokom jednog sastanka u mojoj kancelariji da bih trebao da se pazim jer postoje neke sumnje oko Keljmendija. Poslije toga nismo više sarađivali sa gospodinom Keljmendijem”, poručio je Radončić.

Keljmendijevi poslovi

Specijalno tužilaštvo Kosova protiv Keljmendija je podiglo optužnicu u jula 2014. za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlaštenju prodaju rizičnih narkotika i psihotropnih supstanci. Iz Tužilaštva tvrde da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

Svjedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku. Početkom 2015. je prvi put najavljeno da će Radončić svjedočiti u ovom slučaju, a njegovo svjedočenje je nekoliko puta odloženo. Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svjedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović kao i nekoliko zaštićenih svjedoka putem video linka iz Sarajeva.

Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo, ono predstavlja jedno od rijetkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva, s obzirom da između dvije zemlje ne postoji diplomatska, politička a ni pravosudna saradnja.

Ime Nasera Keljmendija već dugo stoji na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, a tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, po navodima optužnice, krijumčarene ilegalne substance od Turske do srednje Evrope.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maja 2013. na osnovu Interpolove potjernice, a suđenje je počelo u januaru 2015. godine. Keljmendi se tada izjassnio da nije kriv ni pod jednoj tački optužnice optužujući bh. pravosuđe za, kako je tada kazao, montiranje pocesa u Bosni i Hercegovini…

nopasaran.ba/Izvor:N1