SARAJEVU DANAS: Varnice između Nikolića, Ivanića i Izetbegovića

222
Ne pamti se kada je posljednji put neki tako visokorangirani političar, Srbin iz BiH, poslao tako otvorenu poruku predsjedniku Srbije.

Predsjednik Tomislav Nikolić boravi danas i sutra u posjeti Sarajevu, u okviru koje će učestvovati na ekonomskom forumu “Samit 100” i sastanku lidera u procesu Brdo-Brioni.

 

To je Nikolićeva prva zvanična posjeta Sarajevu kao predsjednika Srbije. Nikolićeva posjeta glavnom gradu BiH nekoliko puta je odložena i to uglavnom na sugestiju Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

Prije godinu dana došlo je do žestokog varničenja između Nikolića I Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH.

 

Nikolić je očitao bukvicu Ivaniću šta znači Dejtonski sporazum i izjednačavanje Dodika sa Republikom Srpskom!? To je, prema mišljenju Ivanića, predstavljalo miješanje u unutrašnje stvari i odnose  Bosne i Hercegovine.

 

Naime, konstatujući da ne razumije šta su Nikolić i Milorad Dodik htjeli svojom konferencijom u Beogradu (održanom u junu prošle godine), na kojoj je Nikolić podržao Dodika i njegovu politiku u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, Ivanić je bez uvijanja izjavio da prevashodno ne razumije Nikolića, ali i da je očekivao da ga njegovi savjetnici savjetuju kako se vodi spoljna politika u BiH gdje se odluke donose konsenzusom.

 

“Pozivam gospodina Nikolića da svoju političku strogoću malo više trenira tamo, jer smo mi ovdje ozbiljni političari i imamo puno igara u nogama, da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine. Jer, bojim se da je nastupom, koji je imao sa Dodikom, ušao u tu priču”, naglasio je Ivanić.

 

Ne pamti se kada je posljednji put neki tako visokorangirani političar, Srbin iz BiH, poslao tako otvorenu poruku predsjedniku Srbije.

 

Varnice su se pretvorile u otvorenu polemiku, ali preko medija. Ivanić je optužio Nikolića da se miješa u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, a Nikolić mu je odgovorio preko beogradskog Kurira, odbacivši Ivanićeve optužbe i ocijenivši da Ivanić ne radi dovoljno za Republiku Srpsku.

 

“Bio sam svedok kada je u Zagrebu Bakir Izetbegović loše govorio o Dodiku, vrlo loše, sa teškim optužbama. Ivanić je govorio posle njega i nije ni pomenuo Dodika, što je bilo veoma čudno. Trebalo je da kaže nešto u njegovu odbranu, bar ono što misli da nije tačno”, rekao je Tomislav Nikolić.

 

Predsjednik Srbije još nije objasnio tvrdnje, koje je javno iznio, da su mu strane diplomate otvoreno rekle da se nešto dešava i da postoji tendencija da se RS stavi pred svršen čin – da prihvati apsolutno sve što joj se bude sugerisalo ili će njene nadležnosti i dalje biti smanjivane, uz učešće Ustavnog suda BiH.

 

Predsjednik Srbije upozorio je da ništa neće biti kako treba, ukoliko opozicioni politički blok ne shvati da je ugroženost Republike Srpske velika. Ono što je Nikolić mislio preciznije je objasnio Dodik:

 

“Riječ je o tome da su, zajedno sa ovim izdajnicima iz srpskog naroda na nivou BiH, Bošnjaci sada dobili priliku da snažnije napadnu Republiku Srpsku na svakom planu, pa i na međunarodnom”, rekao je Dodik.

 

Posljednja Nikolićeva posjeta Sarajevu odgođena je 4. marta. Tada je Nikolić u razgovoru sa Bakirom Izetbegovićem prihvatio njegov prijedlog da se najavljena zvanična posjeta Sarajevu odloži za jesen ove godine.

 

Sagovornici su se saglasili da se zvanična posjeta Sarajevu odloži za jesen, zbog izbora u Srbiji, navedeno je u saopštenju pres službe predsjednika Srbije.

 

Nikolić je, prvi put u svom mandatu, u junu prošle godine trebao posjetiti Sarajevo.

 

Tom prilikom je posjeta odložena zbog hapšenja Nesera Orića, koga su švajcarske vlasti lišile slobode 10. juna 2015. godine po potjernici Srbije.

 

I dok se u martu saglasio sa Izetbegovićem da se posjeta odloži, Nikolić je na prošlogodišnje odlaganje posjete reagovao prilično burno. Kako je tada saopšteno iz njegovog kabineta, Izetbegovićev zahtjev je upućen kako bi „pojedinci stekli političke poene među ultranacionalistima”.

 

Nakon što je Orić pušten iz švajcarskog zatvora dogovoreno je da Nikolić doputuje u Sarajevo tokom ove godine.

 

(Slobodna Bosna)