Slučaj pretučenog profesora Bajraktarevića:Za koga i koga tuče Sarajevska policija?

240

Sarajevska policija pretukla profesora Fakulteta islamskih nauka, nazvali ga islamskim teroristom

BiH

Mediji su već izvijestili javnost da je Sarajevska policija brutalno  pretukla jednog  uglednog islamskog teologa i predavača na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.Riječ je o Orhanu Bajraktareviću,koga su, krajem prošle sedmice, kasno iza ponoći, na putu između FIN-a i Begove džamije, brutalno pretukli, za sada, “nepoznati policajci”.Kako i poslije toliko vremena  policija KS nije izdala javno saopćenje niti se na bilo koji način ogradila od ovog nemilog događaja postavlja se pitanje za koga i u čijem interesu policajci Kantona premlaćuju nevine ljude po Sarajevu?!

Bajraktarević je nakon toga prevezen kolima Hitne pomoći u Opću bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Povrede su bile tolike da nije bio u stanju stajati na nogama.

Pretučeni Bajraktarević je potvrdiom prvo, za novinsku agenciju Patria a poslije i našem portalu da je došlo do incidenta. Rekao je da je teško pretučen u Policijskoj stanici Stari Grad.

– Ne znam šta se desilo. Tukli su me. Nisu željeli čuti da radim na FIN-u, koji se nalazi samo nekoliko desetaka metara dalje od njih – rekao je Bajraktarević za Patriju.

To se desilo u noći sa petka na subotu. Niko iz policije poslije toga nije me kontaktirao. Nakon što su me pretukli rekli su mi jedino to da policija ima svjedoke da me nisu tukli – dodao je Bajraktarević. Time su mu željeli poslati poruku da je najbolje da zaboravi na cijeli slučaj.

Kako dzezar.com doznaje, Sarajevski policajci su poznatog islamskog naučnika presreli kod njegovog automobila, u ulici Branilaca grada, nakon što se vraćao sa obilježavanja 27. noći ramazana, nešto iza 1 sat poslije ponoći. Prvo su ga pitali gdje krije bombe, potom ga vrijeđali nazivajući ga đubretom i smećem. Psovali su mu džamiju, i ramazan.  Nisu željeli čuti njegovo objašnjenje da on nije osoba koju eventualno traže. Već sljedeći trenutak našao se priklješten uz svoje vozilo. A već sljedeće sekunde bio je u policijskom automobilu. Kaže da je prava tortura uslijedila nakon što su ga dovezli u stanicu.

– Uveli su me u jednu prostoriju. Jedan policajac me čekao iza vrata, i počeo udarati debelim kožnim opasačem po leđima. Zamahivao je objema rukama, kaže on.

Napomene radi,Orhan Bajraktarević je predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Studente uči islamskoj filozofiji i tesavufu. Rođen je u Špionici kod Srebrenika. Školovao se u Sarajevu, Zagrebu i Kairu. Autor je velikog broja naučnih radova.

Informaciju o ovom nemilom dogašaju potražili smo kod Irfana Nefića, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova KS,koji nije mogao komentarisati ovaj slučaj ni nakon sedam danan od “incidenta”. Rekao je da samo da će MUP dati objašnjenje tek nakon što prikupi informacije o cijelom slučaju.

dzezar.com