STROGO POVJERLJIV IZVJEŠTAJ OS BiH: Završena istraga o učešću vojnika na Dan RS-a

Jeleč je sredinom januara zadužen da do 2. februara dostavi analizu i rezultate istrage o učešću pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka na obilježavanju 9. januara i da predloži mjere u slučaju da bude utvrđeno da je došlo do povrede zakona.

Komandant Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč rekao je da je sačinio analizu aktivnosti koje su vođene u vojnim strukturama u vezi sa učešćem vojnika na proslavi Dana RS 9. januara u Banjaluci.

– Napravio sam analizu i uradio ono što mi je bio zadatak. U toj analizi ima mnogo zadataka i stručne službe treba sve da isprovjeravaju. Ovaj materijal nosi oznaku povjerljivo i dalje je na Ministarstvu odbrane BiH da se odredi prema njemu – rekao je Jeleč.

Na pitanje da li može otkriti jesu li utvrđene bilo kakve nepravilnosti i da li se u lancu komandovanja iko ogriješio o zakon i druga akta, Jeleč je ponovio da je dokument tajan i da ne može ništa da otkriva.

Jeleč je sredinom januara zadužen da do 2. februara dostavi analizu i rezultate istrage o učešću pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka na obilježavanju 9. januara i da predloži mjere u slučaju da bude utvrđeno da je došlo do povrede zakona.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić nije dobio dokument i kaže da ga je Jeleč odnio direktno ministarki Marini Pendeš.

– Očekujem da u toku sutrašnjeg dana dobijem sve informacije u vezi sa tom analizom – rekao je juče Jerinić.

Pendeševa je prije petnaestak dana rekla da će analiza i istraga pokazati da li su pojedinci ili institucije narušili procedure ili zloupotrijebili položaj kada je riječ o sprovođenju Zakona o odbrani i svih važećih zakonskih akata koja se tiču angažovanja pripadnika Oružanih snaga. Istakla je da njen zamjenik Sead Jusić, koji je potpisao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažovanje vojnika na proslavi, ne treba da bude smijenjen kao što traži njegova stranka SBB.

– Zamjenici ministara uradili su sve u skladu sa zakonom i ovlašćenjima – rekla je Pendeševa koju je Jusić mijenjao dok je bila na godišnjem odmoru.

Bošnjački političari tvrde da vojnici nisu smjeli da budu u Banjaluci jer je Ustavni sud BiH utvrdio da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno s obzirom na to da je istog dana i krsna slava Sveti Stefan.

Zvaničnici RS u više navrata su istakli da će Srpska zaštititi svoje ljude u Oružanim snagama BiH koji su se našli na meti napada zbog učešća u proslavi Dana Republike. Mladen Ivanić je kazao da je njegovo naređenje za angažman Trećeg pješadijskog (RS) puka na proslavi Dana Republike bilo u skladu sa zakonom i praksom Predsjedništva BiH.