bakir_i_fahro6

Pljačka, totalni nered, nefunkcioniranje vlasti, političke prevare i obmane, kriminal, neimaština,devedesetpostotno siromaštvo, nezaposlenost i besperspektivnost, kulminirali su posljednjih godina,uglavnom, masovnim odlascima,ponajviše, mladih ljudi.Ono što brine je da niko,baš niko, ne ustaje u odbranu prava na dostojanstveni život u ovoj lijepoj ali nesretnoj zemlji “dobrih i radnih ljudi”.Uglavnom, izlaz iz totalne bijede i sveopšteg poniženja,koje je direktni rezultat nerada i pljačkaškog mentaliteta kriminaliziranih etno-struktura,od vrha države BiH,preko entiteta,pa sve do kantona i opština,traži se u prisilnom i masovnom odlasku.Nigdje,baš nigdje,ne vidimo ni traga od one spasonosne ideje sveopšte građanske pobune kojoj smo se nadali i koju smo iščekivali.I kako kaže jedan naš ugledni profesor “lipši magarče dok trava ne naraste”,nema pobune građana,ima straha,stravičnog straha zbog koga se i dalje naš  život “valja”  u blatu vlastodržačkog kriminala etno-demokrata.Ko se i usudi o tome progovoriti javno biva ućutkan na stravičan način  gdje mu se prišivaju svakojake etikete počevši od onih da mu se “ni po koju cijenu ne dozvoli medijski prostor niti bilo kakav državni posao”. Cinično, ali kad su etno-nacionalisti 90-tih izvodili narod na ulicu, pozivali su se na demokratiju. Danas, kad bi taj gladni narod krenuo u pobunu tražeći  svoja prava na život i obećanu demokratiju,ućutkali bi ga pendrecima i nazvali rušiteljem  države koja,ruku na srce,postoji samo na papiru. Očito, na sceni je licemjerni etno-cinizam bez imalo pravde, bez mjere i civiliziranog ukusa.

Mostar, Sarajevo, Banjaluka, Tuzla,Zenica,Trebinje,Prijedor,Bihać, i uopšte cijeli prostor BiH, samo su slični slučajevi a drugačija su im imena. Rekoh, nezadovoljstvo nam je opšte, baš kao što su opšti glad i siromaštvo.Nema razlike,sve je posljedica sveopšteg kriminala vlasti.Naše,njihove i one ostale.Nema razlike.Naši narcisoidni etno-vlastodršci doveli su svoje narode, i uopšte građane, u bezizlaz koji je posljednje dvije godine kulminirao  prinudnim iseljavanjem cijelih sela,naselja pa i gradova u kojima uglavnom ostaju starci. Dodik,Čović,Izetbegović,Radončić,koji su uglavnom vlasnici svojih naroda, sada nastoje da krivicu svale i kanališu u pravcu novih etničkih sukoba na prostoru cijele BiH. U tome svakako prednjače Dodik i Čović. Oni ponovo,ko zna po koji put, sofisticirano ili direktno, kako ko, potežu teoriju “nacionalne ugroženosti”, koja nas je devedesetih  godina prošlog vijeka dovela do “dirigovano pljačkaškog i teritorijalno-osvajačkog krvoprolića i genocida”,kako je to nedavno u svojoj kolumni naveo jedan od najvećih živućih intelektualaca današnje BiH doktor Esad Bajtal.

“Ključni problem BiH su osiljene nedemokratske etno-vlasti”,kaže ovaj ugledni profesor i dodaje: “Sve ostalo je posljedica: ogromna nezaposlenost, politički kriminal, kriminalizirana politika, korumpirana policija, dirigovano sudstvo, ozakonjena, legalna pljačka (tranzicija), masovna glad, enormno siromaštvo, sveopšte ljudsko poniženje građana, političko etno-totalitarno ublehaštvo, medijsko-stranačka pristrasnost. Konačno tu su zaošijane, nedodirljive i od zakona odmetnute, pedofilski-kriminalizirane religiozne zajednice…”.

Bilo kako bilo, ništa ovdje ne štima. Sve je ogrezlo u laži, neradu, kriminalu i nepotizmu brutalne, “burazersko-ortačke akumulacije kapitala”. Jedino Oni nemaju problema. Zaštićeni stranačkim nadmudrivanjima i sistematskim “opstrukcijama iz manjeg entiteta – ovi ovdje uživaju ne radeći ništa osim što se enormno bogate preko grbače papirnate države.Ista je stvar i sa onim na drugoj strani čiji građani su izloženi njihovoj samovolji i isceniranom strahu “od onih s druge strane entitetske linije koji po svaku cijenu hoće uništiti Srpsku”. To je samo izgovor za nerad i organizovani etno-entitetski kriminal. “Postoji uistinu kriza: kriza čojstva i morala; kriza svijesti i savjesti. I, kao posljedica tog nečojstva i nemorala, indukovana je, ne politička, nego – ekonomska kriza. Zapravo, etno-politike odlično funkcionišu. A funkcionišu na principu dogovorenih nesporazuma. Pod geslom ,,zaštite vitalnog nacionalnog interesa” (da se vlasi ne dosjete), etno-vođe se enormno bogate. U isto vrijeme ,,nacije” od silne “nacionalne zaštite” doslovno gladuju. I to je sve. Ni mudrosti ni pameti – čista i dobro osmišljena prevara etno-demokrata”.

dodo2_1

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here