17392945_1717660468260491_1180892597_nPrinudna uprava nad Mostarom, zašto da ne?
Povaljen, podijeljen, leđima okrenut suncu, ponižen, i ko mrtvac spava!

To je Mostar u mojim očima juče i danas dok sam sa prijateljem Zlatkom,po njegovom izboru,ispraćao staru i čekao novu 2019-tu godinu koju ćemo sasvim sigurno upamtiti samo po jednoj stvari a to je Dodikovo pendrečenje mrtvog Davida i hapšenje ljudi koji su na Trgu Krajine u Banjaluci više od pola godine tražili da režim u entitetu RS konačno pokrene istragu protiv ubica mladića Davida. Mostarci katolici, Mostarci muslimani,Mostarci pravoslavci ali i Oni Drugi Mostarci ne haju niti Banjalučkom iveru (r)evolucije ne pridaju nikakvu pažnju.Oni i dalje ćute, trpe i obolijevaju.
Piše:Tahir Pervan
U međuvremenu, nastavlja se politička agonija grada na Neretvi, nastavlja se njegovo čerečenje i ponižavanje. Moćne političke oligarhije Hrvata i Bošnjaka nastavljaju bezočno i drsko i potpuno nelegitimno odlučivati izvan institucija sistema, koje, kako sada stvari stoje, u ovom gradu nisu nikada ni zaživjele. Postoje samo HDZ-ove i SDA-ove stranačke elite i pojedinci koji su se, uz pomoć ilegalnih finansijskih fondova pristiglih sa strane, odavno odrodili od svog vlastitog naroda i od Mostara koji im služi samo za politička kusuranja.
Nedavno sam pročitao jednu zastrašujuću rečenicu koju autor pripisuje Juliju Cezaru: “Nemoguće je ne postati onakvim kakvim te drugi smatraju”. Nisam uspio potvrditi njeno ishodište u samom djelu Julija Cezara, ni u djelima njegovih biografa, od Svetonija do Carcopina, ali vrijedilo se potruditi i doći do sljedećeg fatalističkog zaključka:
Nemoguće je ne postati izdajnikom svoga naroda ako kritizirate njegovu političku oligarhiju.
I, upravo taj fatalizam, kojim sam se u životu vodio, dao mi je odlučnosti, ne samo da se pobunim, već i da za ovu novu godinu javno napišem da problem Mostara nije nikada, pa ni danas – danile, u nama, običnim smrtnicima, nego u našim odmetnutim i obijesnim političkim elitama i pojedincima kojima laičko ustrojstvo Mostara ni u ludilu neodgovara.
Nisam se šalio kad sam nedavno, gostujući u jednoj radio emisiji, kazao da bi Mostarci konačno morali, bez obzira na svoje vjersko i etničko opredjeljenje, radi svoje budućnosti, organizirati masovne prosvjede i od OHR-a tražiti da nad Mostarom zavede prinudnu upravu, jer sve što se trenutno dešava u ovom gradu je potpuno nelegalno, nelegitimno i protustavno, počevši od Općinskog Vijeća koje se samoproglasilo pa sve do izvršnih vlasti Grada koje ni za jednu svoju aktivnost nemaju legitimitet.
Mostar, kao i država Bosna i Hercegovina, upravo radi svoje specifične etničko – vjerske strukture i radi potrebe da se zauvijek osujeti i najmanja mogućnost da vjerski i etnički element bude i u budućnosti razlogom teških kršenja ljudskih prava i povodom za genocidnim obračunima, kakvih smo imali do juče, mora biti ustrojen na potpuno laičkim principima i sa Izvršnom vlašću kakvu smo imali na dan Prvih višestranačkih demokratskih izbora u BiH.
Povaljen
Leđima okrenut suncu
Mostar
Ko mrtvac spava.

Obale umivene
U studen zamotane
Odsjaji kiše
Čekaju noć.

Mjesec raspuko
Na mostu drhti
Starac iz Mahale
Uvehli mu prsti

dzazar.com

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here