Ovo je do sada najopsežnija optužnica Tužiteljstva BiH za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, a uz optužnicu je predloženo pozivanje oko 40 svjedoka

Podignuta najopsežnija optužnica za zločine u Bosanskom Novom, 13 optuženih

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv ukupno 13 osoba, koje se terete za zločin protiv čovječnosti na području općine Bosanski Novi tijekom 1992. godine.

Optužnica tereti optužene, da su tijekom lipnja 1992. godine, u okviru širokog i sustavnog napada VRS, TO, Vojne policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao sudnioci napada, osobno i izravno sudjelovali u ubojstvima, mučenju i progonu cjelokupnog civilnog bošnjačkog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići, piše Klix.ba.

Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi su osobno i izravno zajedno s drugim osobama, počinili ubojstvo 27 civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih obitelji te tukli, mučili i zlostavljali, pred njihovom djecom i ženama, koji su gledali zlostavljanje.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su dovedene na mjesto egzekucije, te su primorani da sami kopaju grobnicu u koju će biti bačeni, te su nakon toga, ubijeni pucnjima iz vatrenog oružja i zakopani u zajedničku grobnicu.

Nakon počinjenja zločina, gotovo cjeloo bošnjačko stanovništvo prognano je s područja općine Bosanski Novi.

Optuženi se terete da su 1996. godine, u namjeri prikrivanja zločina, sudjelovali u otkopavanju masovne grobnice i bacanju većine posmrtnih ostataka u rijeku, što je prouzročilo da tijela samo 9 žrtava budu pronađena na lokaciji masovne grobnice i u blizini rijeke gdje su bačena, dok se za tijelima ostalih još uvijek traga.

Ovo je do sada najopsežnija optužnica Tužiteljstva BiH za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, a uz optužnicu je predloženo pozivanje oko 40 svjedoka, od kojih će 5 svjedočiti uz mjere zaštite i priloženo je oko 300 dokaznih materijala, kojima će tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženih.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optuženi su:

1. Babić Ljuban, rođen 1962. godine u Bosanskom Novom

2. Balaban Ranko, rođen 1959. godine u Bosanskom Novom

3. Karalica Rajko, zv. „Rajkan“, rođen 1968. godine u Bosanskom Novom

4. Brčin Milenko, rođen 1962. godine u Bosanskom Novom

5. Odžić Mirko, zv. „Dragičin“, rođen 1960. godine u Bosanskom Novom

6. Babić Milenko, rođen 1958. godine u Bosanskom Novom

7. Balaban Ostoja, zv. „Pajdo“, rođen 1950. godine u Bosanskom Novom

8. Goronja Ratko, zv. „Ogi“ i „Rade“, rođen 1965. godine u Bosanskom Novom

9. Reljić Nikola, rođen 1965. godine u Bosanskom Novom

10. Baltić Dragan, rođen 17.07.1963. godine u Bosanskom Novom

11. Baltić Ranko, rođen 1960. godine u Bosanskom Novom

12. Kapetanović Miroslav, zv. „Mićo“, rođen 1974. godine u Bosanskom Novom

13. Grab Ranko, rođen 1965. godine u Bosanskom Novom

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here