Uhapšen odbjegli optuženik za terorizam Mehmed Tutmić

274
Nakon gotovo godinu dana skrivanja uhapšen je Mehmed Tutmić, optuženik za organiziranje terorističke grupe i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, saznaje Žurnal. Hapšenje su izvršili pripadnici SIPA-e.

Mehmed Tutmić uhapšen je u petak uveče u trenutku kada je boravio u svojoj kući u selu Orahovica u zeničkoj općini. Kako saznaje Žurnal, prilikom hapšenja imao je automatsku pušku, piše Žurnal.

Podsjetimo, tokom pretresa njegove kuće krajem augusta ove godine, policija je pronašla dva kilograma plastičnog eksploziva, sporogoreći štapin, automatsku pušku, 1.000 metaka i jedan ručni raketni bacač – RPG!?

Mehmed Tutmić je na ratištima Sirije bio od jula 2013. do augusta 2014. godine gdje je i teško ranjen. U vremenu prije odlaska u Siriju Tutmić je, prema obavještajnim podacima, posjećivao područje Gornje Maoče gdje je negirao zakone BiH. Inače je okarakterisan kao osoba agresivnog ponašanja.

Tužilaštvo BiH ga je zajedno sa još 11 osoba optužilo za podršku terorizmu i pripadnost paravojnim formacijama. Nakon što se od oktobra prošle godine nije odazivao sudskim pozivima za ročišta, njegov predmet je izdvojen, a potom i raspisana potjernica.

Skrivao se na području Zenice i Maglaja, te šumama nadomak sela Orahovica. Žurnal je već pisao kako postoje službene zabilješke u kojima svjedoci navode kako je Mehmed Tutmić poručio da se živ neće predati. U trenutku hapšenja nije pružio otpor.