Predsjednik Srbije je istakao da mu nije bila namjera da huška ljude na Kosovu, već da zagovara mir i da se bori za rješenje problema: “Niko od nas nije planirao da ostavi Albance bez vode, želeli smo po tom pitanju da se dogovaramo”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da će za vikend posjetiti Kosovouprkos brojnim provokacijama Prištine.

– Prethodnih nekoliko dana bili su teški i za naš narod na KiM i za nas koji ih predstavljamo. Sve je krenulo teškim, neprimerenim pritiskom na poslanike Srpske liste, a zatim i na rukovodstvo Srbije da se podrži Fatmir Ljimaj za pregovarača Prištine. Smatrali smo da je to demokratsko pitanje o kojem naš narod treba da odluči. Dovoljno je da podsetim kakav dosije ima Fatmir Ljimaj. Čovek je optužen za najteže zločine nad našim narodom. Ćutali smo, nismo pravili buku. Pritisci su bili toliko veliki da sam se i ja zapanjio – rekao je Vučić prilikom obraćanja javnosti iz Predsjedništva Srbije.

– Počeli su da prete hapšenjima, onda smo sinoć na nekoj njihovoj televiziji videli, oni ne samo da imaju Kosovo, nego treba još dva Kosova da im damo kako bi bili zadovoljni. Pokušavam da umirim situaciju, ali danas nisam mogao da pregovaram sa njihovim predstavnicima.

Aleksandar Vučić

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da objasni novo zaustavljanje Marka Đurića na administrativnom prelazu Brnjak.

– Danas je stigla zabrana da se posete Gazivode i određene lokacije u Zubinom Potoku. Nećemo prekinuti dijalog, nastavićemo ga u budućnosti. Ne u ono vreme kada su to najavili iz EU jer sam tada u Kini – rekao je Vučić.

On je istakao da mu nije bila namjera da huška ljude na Kosovu, već da zagovara mir i da se bori za rješenje problema: “Niko od nas nije planirao da ostavi Albance bez vode, želeli smo po tom pitanju da se dogovaramo”.

– Mi želimo da imamo i uspostavimo mnogo više poverenja između Srba i Albanaca, ali to je proces koji bi bilo katastrofalno da bude zaustavljen. Nisu više ni Albanci u takvom naponu snage, a mi svakoga dana gubimo značajni deo našeg stanovništva – rekao je predsednik, a onda saopštio da će sutra otići na Kosovo i da očekuje da će sve protekne mirno.

– Prvo ću obići Gazivode. Obratiću se našem narodu, imaću buran i ispunjen dan, verovatno do ponoći možda i duže, ali žlim da ljudi čuju istinu, možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim. Imam i ličnu obavezu jer sam na KiM dobio najveću podršku, za mene je glasalo 80 odsto Srba -rekao je Vučić.

Na pitanje šta bi bilo ako bi sutra bio uhapšen ili bio dio incidenta, on je odgovorio:

– Nisam ja nikakav ovan na brvnu, uveren sam da sve mora da protekne na najbolji mogući način. Niti sam spreman niti je moguće da neko na takav način ismeva Srbiju – naglasio je Vučić.

On je sutra i u nedelju trebalo da boravi na Kosovu, ali je nakon pretnji iz Prištine, kao i zabrane da obiđe jezero Gazivode, postojala mogućnost da do posjete ne dođe.

Ranije danas, Vučić je odlučio da u Briselu ne razgovara sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Vučić je takođe naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji djeluju na teritoriji  Kosova, a povodom njegove posjete.

dzezar/S,B

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here