Wigemark: Pitanja popisa stanovništva ponovo blokiraju dalji napredak BiH ka EU

55

 

Wigemark: Pitanja popisa stanovništva ponovo blokiraju dalji napredak BiH ka EU

Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Anadolija)

Kao jedan od uvodničara, Wigemark je na redovnoj nedjeljnoj sesiji Kruga 99 o temi “Međuovisnost reformi i aplikacije za članstvo BiH u EU”, istakao da se, radi perspektivnije evropske budućnosti BiH podaci sa popisa stanovništva trebaju što prije objaviti.

“Podaci su tu, na raspolaganju i prema našim shvatanjima govorimo o nekoliko desetina hiljada spornih popisnica u smislu rezidenata, a u suštini se svode na nacionalnost. To nam u suštini govori da ponovo pitanja nacionalnosti blokiraju dalji napredak zemlje u kontekstu evropskih integracija”, kazao je Wigemark.

Naglasio je da za Evropsku uniju nije relevantno o kojoj je nacionalnosti riječ, već konkretni podaci o stanovništvu.

“Ono što nas konkretnije interesuje su same činjenicama gdje živite, ako tu živite – šta radite, da li se zaposleni, da li ste školujete, konkretne činjenice, a ne nečija nacionalnost. Tako da, ako Evropska komisija uputi upitnik BiH, u upitniku među tim pitanjima niko vas neće piti koliko imate, Srba, Hrvata ili Bošnjaka. Možda svi oni koji su zaduženi za pitanja popisa stanovništva moraju uzeti i to u obzir”, poručio je šef delegacije EU u BiH.

Naglasio je važnost ekonomskog razvoja u BiH, jer se kako je kazao budućnost zemlje itekako svodi na ekonomske okvire, a u tom kontekstu podsjetio je na proteste iz februara 2014. godine kada su građani BiH zbog zastoja u privrednom razvoju izašli na ulice i protestvovali tražeći “bolje sutra”.