Ured disciplinskog tužioca zatražio je suspenziju tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke, potvrđeno je za medije iz ovog ureda…

 Kako nam je rečenu u Uredu, zatraženo je privremeno udaljavanje tužioca Čavke, ali u ovom pravosudnom tijelu nisu željeli komentirati razloge zbog kojih je to učinjeno.

Prema nezvaničnim informacijama, Čavkina suspenzija je zatražena zbog istrage koju protiv njega provodi državno Tužilaštvo, navodno zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj obavljajući tužilačku dužnost u predmetu “Džoker”. On je, navodno, izdejstvovao nižu zatvorsku kaznu za optuženog Zorana Popovića.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić na naš upit o istrazi protiv Čavke je kazao da “nema komentara”.

Tužilac Čavka je kazao da nije upoznat da je otvorena nova istraga protiv njega, negirajući da je učestvovao u koruptivnim djelima u predmetu “Džoker”, u kojem je više osoba optuženo za nedozvoljen promet akciznim proizvodima i krijumčarenje.

Za njega je sve ovo “jedna očekivana prljava kampanja istih ljudi koji rovare i rade loše stvari u Tužilaštvu BiH već godinama”.

 – Ja se neću oko svega ovoga naročito uzbuđivati. Nije mi drago čuti, ali očekujem da će vinovnici ovog postupanja odgovarati za ono što su uradili i da nikakvih posljedica po mene neće biti, zato što ja apsolutno nisam ništa pogrešno uradio – kazao je Čavka za BIRN BiH.

Govoreći o radu u predmetu “Džoker”, on je kazao da je odbrana Zorana Popovića, jednog od optuženih, prošle godine ponudila sporazum o priznanju krivnje.

– Ja sam tu ponudu prihvatio, sačinio sam sporazum o priznanju krivnje na godinu zatvora i sporedne novčane kazne od 50.000 KM. Tom prilikom sporazum je poslat u kabinet i tadašnji šef kabineta Hasan Pleh sporazum nije odobrio, ma šta to značilo da takva osoba nešto odobrava. Tu svoju odluku je ovjerio faksimilom glavnog tužioca Gorana Salihovića – kazao je Čavka.

On je dodao da je postupak nastavljen i da nije urađeno ništa pogrešno.

– Na kraju krajeva, ovdje je sud izrekao kaznu, a ne tužilac – rekao je Čavka.

Ovo je, inače, već druga istraga protiv Čavke. Podsjećamo, on je ranije osumnjičen da je neovlašteno uzimao predmete iz spisa koje je vodio, među kojima su bili i skupocjeni mobiteli. Unatoč prijedlogu Ureda disciplinskog tužioca, Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije prihvatilo zahtjev za suspenziju.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović suspendovan je u septembru prošle godine zbog sumnje da je počinio niz zloupotreba, između ostalog i da je omogućavao neovlaštenim osobama, uključujući Pleha, da ispituju svjedoke.

dzezar.com/Izvor:Faktor.ba